Svet

Moški, ki je dal pariško stanovanje v najem napadalcem, obtožen terorizma

T.C.
24. 11. 2015, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Moški, ki je dal stanovanje v pariškem predmestju Saint-Denis v najem domnevnemu snovalcu terorističnih napadov v Parizu Abdelhamidu Abaaoudu, je bil danes obtožen terorizma.

Jawada Bendaouda so prijeli kmalu po policijski raciji v njegovem stanovanju, v kateri so bili ubiti Abaaoud in njegovi pomagači. Glede na vire blizu preiskavi je policijo do Abaaouda nevede pripeljala njegova sestrična, Hasna Aitboulahcen, ki je bila skupaj z Abaaoudom v operaciji ubita.

Tožilstvo je Bendaouda danes obtožilo sodelovanja v teroristični zaroti ter posedovanja eksplozivnih sredstev in orožja ter zanj odredilo pridržanje.

Bendaoud je kmalu po raciji dejal, da ga je "prijatelj prosil za 'streho nad glavo' za dva njegova prijatelja za nekaj dni". Povedal naj bi mu, da nima vzmetnic, pa so menda potrebovali le vodo in mesto za molitev.

"Prosili so me za uslugo in sem jo izpolnil. Nisem vedel, da so teroristi," je povedal Bendaoud, preden ga je policija vklenjenega odpeljala. Sam je sicer nekoč že bil v zaporu in sicer zato, ker je nekoga do smrti pretepel.