Slovenija

Ivan Zidar s pritožbo na zavrnitev

STA
20. 1. 2016, 08.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanji prvi mož propadlega gradbenega velikana SCT Ivan Zidar se je pritožil na odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo prošnjo za ponovni odlog prestajanja 14-mesečne zaporne kazni v zadevi Čista lopata in ga poslalo za zapahe.

STA
Višje sodišče o njegovi pritožbi še odloča, so pojasnili na okrožnem sodišču.

Zoper nekdanjega prvega moža SCT sicer poteka več kazenskih postopkov, vendar zaradi zdravstvenih težav ne hodi niti na sodišče. V zadevi Čista lopata je vložil tudi ustavno pritožbo, Okrožno sodišče v Ljubljani pa je v torek nad njim tudi znova začelo postopek osebnega stečaja.

Odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je zavrnilo Zidarjevo prošnjo, tako še ni pravnomočna. Okrožno sodišče je Zidarju odhod za zapahe odložilo že oktobra 2013 zaradi ugotovitev izvedencev, da so njegove zdravstvene težave takšne, da za prestajanje kazni ni in niti ne bo sposoben. Še preden se mu je iztekel odlog v začetku oktobra 2014, je Zidar zaprosil za ponovno odložitev in sodišče mu je odhod v zapor prestavilo do 20. novembra 2015. Pred iztekom tega roka je na sodišče vložil novo prošnjo za odlog.

Komisija za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete, ki je na zahtevo sodišča ugotavljala Zidarjevo zmožnost za odhod za zapahe, je po pisanju Dela ugotovila, da zaradi slabega zdravstvenega stanja ni sposoben prestajati zaporne kazni v zadevi Čista lopata, saj da je njegovo zdravje še slabše, kot je bilo ob izdelavi prejšnjega mnenja.