Črna kronika

Ujeli norega splitskega peka

Urban Klančnik
20. 1. 2016, 06.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Policija je že dlje časa iskala osebo, ki je po Splitu zažigala zabojnike za smeti. No, zdaj jim ga je uspelo ujeti, razlog za njegovo početje pa je res nenavaden. Moški ima, kot kaže, kar precejšnje psihične težave.

Arhiv svet24
Požig smeti

Policija je včeraj priprla 46-letnega M. P. iz Splita, ki je osumljen ogrožanja varnosti. M. P., ki je sicer nezaposleni pek, naj bi namreč zažgal več kot 30 zabojnikov za smeti. Večina požigov je zagrešil v letu 2015, zadnjega pa je poskušal zažgati prejšnjo sredo. Tokrat je šlo za zabojnik pred njegovo stavbo.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

PLASTENKE

Razlog za požige je, kot smo že omenili, precej nenavaden. M. P. se namreč preživlja z zbiranjem plastenk, ki jih pobira iz zabojnikov in jih nato prodaja naprej. In kot kaže, je požigalca, če v posameznem zabojniku ni bilo dovolj plastenk, to razjezilo do te mere, da ga je kar zažgal. Zanimivo je tudi, da je moški takoj priznal vsa dejanja. Policija je namreč imela dovolj dokazov, da bi ga obtožili samo požigov štirih.

PRIJAVA

Požigalca so policisti po pogovoru spustili na svobodo, a se bo moral zagovarjati zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Komunalno podjetje, ki je lastnik zabojnikov, pa za zdaj še čaka na policijsko poročilo, po katerem bo od moškega zahtevalo odškodnino za povzročeno škodo. Toda vprašanje je, ali bodo od njega sploh lahko dobili denar.

ZNANEC POLICIJE

Hrvaški mediji še poročajo, da je policija moškega že obravnavala zaradi kršitve javnega reda in miru, a je od tega minilo že precej let. Od takrat je veljal za mirno osebo, ki vsaj na zunaj ni bila v navzkrižju z zakonom.