Slovenija

Kaj pravi Cerar o dogajanju na slovensko-avstrijski meji

T.C.
19. 1. 2016, 22.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Premier Miro Cerar je v pogovoru za Odmeve na TVS danes dejal, da nima informacije, da naj bi se že v sredo spremenil režim na meji z Avstrijo, obstaja pa možnost, da se bo to zgodilo v prihodnjih dneh. "Smo v stikih in verjamem, da bomo o tem pravočasno obveščeni," je dodal.

STA
Premier Miro Cerar je napovedal, da se bo po prejemu poročila s Klemenčičem tudi sestal.

Na Dunaju bo namreč v sredo t. i. begunski vrh, na katerem bodo sodelovali predstavniki avstrijske vlade, glavarji devetih zveznih dežel in predstavniki občin. Namen vrha je doreči enotno politiko, ki bi se odražala tudi v zmanjšanju števila migrantov, ki pridejo v Avstrijo.

Arsen Perić / M24
Svoje zahteve je Cerarju na včerajšnjem shodu še enkrat glasno predstavilo tudi 2000 policistov.

Cerar je povedal, da se bo v primeru avstrijskega ukrepanja Slovenija morala ustrezno odzvati, ko gre za sprejemanje migrantov iz Hrvaške, o čemer bo seveda obvestila tudi Zagreb.

Sicer pa je, kot je poudaril, prav zato, da bi preprečili takšne samostojne akcije, evropskim državam predlagal okrepitev nadzora na makedonsko-grški meji. Pojasnil je, da bi s takšnim skupnim pristopom preprečili učinek domin in tudi možnost nastanka konfliktov med državami na Zahodnem Balkanu zaradi zapiranja meja za migrante.

Glede predloga o skupnem slovensko-nemško-avstrijskem nadzoru na slovensko-hrvaški meji, o čemer so prejšnji teden pisali avstrijski mediji, je dejal, da ni šlo za formalen predlog. Govora je bilo o sodelovanju treh držav pri obvladovanju migrantskega toka, sam pa predlaga, da se z učinkovitim nadzorom na makedonsko-grški meji tok ustavi.

Premier Cerar je še izrazil upanje, da se bo izboljšalo sodelovanje s Hrvaško. Kot je dejal, da se kažejo nekateri pozitivni signali, zato je optimist glede dogovarjanja z novo vlado, ki nastaja v Zagrebu in s katero namerava hitro stopiti v stik.

FAcebook
Bela Krajina protestni napis