Slovenija

Brez morale: politična elita nad zakoni!

žk
19. 1. 2016, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Minister za finance Dušan Mramor je predsedniku vlade poslal izjavo, v kateri mu je ponudil svoj odstop. Kot so sporočili z ministrstva s finance, Mramor meni, da glede na izgubo zaupanja javnosti ne more več opravljati funkcije ministra za finance. Cerar odstopa ni sprejel.

sta
Dušan Mramor in Miro Cerar

Afera z dodatki za stalno pripravljenost očitno vendarle ne bo odnesla ministra Dušana Mramorja. Včeraj je Miru Cerarju poslal izjavo, v kateri mu ponuja svoj odstop. Razlog: izguba zaupanja javnosti.

Minister je sicer ponovno pojasnil, da je v svojih izjavah glede dodatka za stalno pripravljenost navajal dejstva, in še enkrat poudaril, da je predlagano rešitev sprejel v dobri veri, da je zakonita. Hkrati se je opravičil vsem, ki jih je s svojim dejanjem kakorkoli prizadel. Obljubil je, da bo vsa prejeta sredstva, torej 45.000 evrov, ki jih je prejel iz naslova dodatka, vrnil. Žal mu je, da se vprašanje zakonitosti ni razčistilo na višji ravni že leta 2008, ko se je dodatek začel izplačevati, temveč šele leta 2015.

 Dušan Mramor obljublja, da bo vrnil ves denar, ki ga je prejel iz naslova dodatkov. 

Začetek

Spomnimo, afero so sprožile ugotovitve inšpekcijskega nadzora, da so si na devetih fakultetah Univerze v Ljubljani vodilni delavci in nekateri profesorji neupravičeno izplačevali dodatek za stalno pripravljenost. Skupaj je v ta namen v obdobju od leta 2012 do 2014 šlo kar 770.000 evrov bruto. Za uvedbo dodatka naj bi bil zaslužen prav sedanji finančni minister Dušan Mramor, ki je tudi sam iz tega naslova prejel nekaj več kot 23.000 evrov.

Katastrofalen odziv

A bolj kot samo odkritje, da so si privilegirani akademiki izplačevali dodatek, je javnost razburilo sprenevedanje in opravičevanje tovrstnega početja. Tako je Mramor javno priznal, da je šlo za ukrep, s katerim je želel stimulirati zaposlene. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter nekdanja profesorica na ekonomski fakulteti (EF) Maja Makovec Brenčič in Metka Tekavčič, sedanja dekanja EF, sta razlagali, kako obremenjeni so profesorji, kako so morali tudi v nočnem času komunicirati s kolegi iz drugih časovnih pasov, odgovarjati na elektronsko pošto in se celo ukvarjati s težavami svojih študentov. A vsaka razlaga je povzročila v javnosti le še večje ogorčenje in pozivi k odstopu so bili vse glasnejši.

Nestabilna vlada Vlada Mira Cerarja ima že od samega začetka velike kadrovske težave. Če bi premier sprejel odstop Dušana Mramorja, bi bil to že peti minister v 16 mesecih, ki je vlado zapustil. Pred tem so namreč odšli: minister za gospodarstvo Jožef Petrovič, minister za obrambo Janko Veber, ministrici za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar in Klavdija Markež. 

Nepremišljenost, aroganca ali rušenje?

Medtem ko je videti, da si je Mramor z opravičevanjem dodatka in z nepremišljenim izjavami, ki so razburile dobršen del Slovenije, luknjo skopal sam, nekateri mediji pišejo, da naj bi mu afero z dodatki pripravili kar znotraj stranke, kjer naj bi si nekatere struje želele njegovega padca. Bojan Požar tako omenja spor med Erikom Kopačem, Aleksandrom Kešeljevićem in Dušanom Mramorjem, ki naj bi se začel ob imenovanju novega vodstva SDH.

Cerarjeva odločitev

Dušan Mramor se je torej odločil izstopiti iz vlade, vprašanje pa je, ali mu bo s podobno potezo sledila tudi Maja Makovec Brenčič. A nezakonita dejanja za Cerarja očitno še vedno niso dovolj pomemben razlog, da bi Mramorjev odstop sprejel. Kar je bilo jasno že pred časom. Takoj po izbruhu afere je namreč dejal, da ne vidi razloga, da bi zaradi "manjših nepravilnosti" menjal sestavo vlade. In ker je včeraj podprl Mramorja, njegovo zavzemanje za etiko in moralo le malokdo še jemlje resno.

sta
Bo Mramorjevemu zgledu sledila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič?

Politično motivirana afera?

"Ne sprejemam odstopa ministra Mramorja, saj bi odstop škodil interesom Republike Slovenije," je včeraj začel s pojasnjevanjem svoje odločitve premier Cerar in nadaljeval, da je ministra  kot predsednik vlade dolžan ocenjevati glede na njegovo opravljeno delo, ter da je Mramor uspel stabilizirati javne finance. A pojavlja se vprašanje, ali je nekdo, ki stori nekaj pomembnega za državo tudi nad njenimi zakoni? Najverjetneje pa je pravi razlog za takšno odločitev dejstvo, da si Cerar v tem trenutku ne more privoščiti praznega ministrskega stolčka in destabilizirane vlade. Morala pa tukaj očitno nima kaj iskati.