Svet

Na Švedskem preiskava zaradi domnevnega podkupovanja ministrice

T.C.
19. 1. 2016, 19.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Švedsko tožilstvo je danes sprožilo preiskavo zaradi domnevnega podkupovanja zunanje ministrice Margot Wallström. Sindikat občinskih delavcev Kommunal naj bi ministrici dal na voljo eno od svojih podnajemniških stanovanj. Švedski mediji so v luči pomanjkanja na nepremičninskem trgu v Stockholmu ostro kritizirali domnevno uslugo.

STA
Švedska zunanja ministrica Margot Wallström.

Za zdaj še ni jasno, ali je šlo za kaznivo dejanje, prav tako pa trenutno še ni osumljencev, je povedal tožilec Alf Johansson iz švedskega nacionalnega urada za gospodarski kriminal. Preiskovalci so se odzvali na pritožbe državljanov in poročanje švedskih medijev.

Reuters
V državi so po pariških napadih, odgovornost za katere je prevzela IS, v sredo povišali stopnjo varnosti na visoko.

Po besedah Johanssona mediji že od prejšnjega tedna poročajo, da je sindikat Kommunal od poletja 2014 do aprila 2015 ministrici obljubil in nato zagotovil podnajemniško pogodbo za stanovanje v enem od svojih stanovanjskih blokov v Stockholmu. Tožilec je povedal, da se je odločil za sprožitev preiskave o morebitni ponudbi in sprejemu podkupnine, da bi ugotovili, ali je šlo za kaznivo dejanje.

Kommunal naj bi ministrici omogočil, da je preskočila čakalno vrsto za državno stanovanje. Wallströmova je zatrdila, da ne skriva ničesar in bo še naprej opravljala svoje delo. Poudarila je, da je dobila zagotovila, da je Komunnal sledil pravilom.

Stockholm se spopada z velikim pomanjkanjem stanovanj na nepremičninskem trgu.