Slovenija

Kdaj bo, če sploh, dobila vojska večja pooblastila?

T.C.
19. 1. 2016, 22.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Odbor za obrambo je na današnji nujni seji zavrnil predlagani sklep, s katerim bi potrdili seznanjenost z vlogo Slovenske vojske (SV) pri varovanju severne in južne meje ob zaostrovanju migrantske krize. Prav tako so zavrnili predlog sklepa, naj DZ predlagajo odločanje o podelitvi policijskih pooblastil vojski.

STA
Vojaki med postavljanjem bodeče žice v Velikem Obrežu.

Današnjo sejo je sklical predsednik odbora, poslanec SDS Žan Mahnič, ki je slišal precej očitkov, ker da je kot gradivo za sejo predložil le tri časopisne članke. Mahnič je svojo potezo utemeljil s poročanjem medijev, da naj bi Slovenija, Avstrija in Nemčija sodelovale pri omejevanju migrantskih prehodov ter izvajale skupen nadzor na slovensko-hrvaški meji.

Avstrija pa naj bi načrtovala napotitev vojske na svojo južno mejo, zato je Mahniča zanimalo, kakšna bo vloga Slovenske vojske pri zaostrovanju migrantske krize. Zgolj članke pa je kot gradivo predložil, saj da vladnega gradiva nima. Da je današnji sklic seje utemeljen in potreben, so se strinjali tudi ostali člani odbora iz vrst SDS.

STA
Pojavov, ki bi morali vzbujati posebno skrb pri nas niso zabeležili.

Predvsem nepovezani poslanec Jani Möderndorfer je Mahniču očital zlorabo poslovnika in parlamentarne prakse ter poudaril, da so podobno vsebino obravnavali že na seji odbora za notranje zadeve v ponedeljek.

Odzval se je Marjan Pojbič (SDS), ki je menil, da Möderndorferju očitno ne gre za Slovenijo in nacionalno varnost.

Oglasila pa se je tudi poslanka SMC Erika Dekleva in dejala, da morajo zaradi pomanjkanja gradiva poslušati čustvene izbruhe. Po njenem Slovenije nihče ne jemlje kot problem, saj da se je vlada pri obvladovanju migrantske krize izkazala, ljudje pa je praktično ne čutijo. "Kot problem nas dojemajo morda le SDS in Hrvati," je dodala.

Naposled je besedo le dobila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je pojasnila, da je SV v obvladovanje migrantske krize vpeta že od začetka, a vse svoje naloge opravlja kot pomoč policiji, sodelovanje z njo pa je dobro.

Ker je za varovanje meje pristojna policija, je Katičeva obžalovala, da na sejo niso vabili tudi predstavnikov notranjega ministrstva. Ta pomislek so izrazili tudi nekateri poslanci.

Sicer pa je ministrica izpostavila, da policija zaradi delovanja vojske ob migrantski krizi ni opravila vseh nalog, ki jih zahtevajo planski dokumenti. In če se bo migrantski val spomladi okrepil, bo tudi letos najbrž tako, predvideva Katičeva.

Reuters
Vojaki med postavljanjem ograje pri Velikem Obrežu.

Obenem ministrica pravi, da se z ostalimi pristojnimi ministrstvi in organi usklajujejo in pripravljajo načrte ravnanja ob morebitnem vračanju migrantov oziroma krepitvi migrantskega vala. V prvi fazi bi sicer lahko aktivirali 1700 vojakov, nato preostale in še dodatno aktivirali rezervno sestavo.

Kot še pravi, dobro sodelujejo tudi z avstrijsko vojsko, z njo izmenjujejo informacije in izkušnje. Načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman je dodal, da bo vojska storila vse, kar je v njeni moči za zagotavljanje varnosti države.

Ali imamo čas za prerekanje ali pa se bomo osredotočili, da nas dogodki ne bodo prehiteli, pa je vprašal predsednik Zveze slovenskih častnikov Alojz Šteiner. Sklicati je treba analitične službe, preveriti je treba scenarije in kadrovske zmogljivosti, je našteval. Če je to narejeno, pa naj se naj se informacije da na plano.

Reuters
Vojaki tik pred začetkom postavljanja ograje v Velikem Obrežu.