Svet

Hrvat proti Hrvatu

T.C.
19. 1. 2016, 22.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Svetovalec hrvaške predsednice Vladimir Šeks je danes preko video povezave pričal na sojenju nekdanjima visokima pripadnikoma jugoslovanske in hrvaške obveščevalne službe Josipu Perkoviću in Zdravku Mustaču. Sodišče v Münchnu ju bremeni sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića v Nemčiji leta 1983.

Šeksa so povabili kot pričo, da bi ugotovili okoliščine pridobljenih izjav še enega nekdanjega izpostavljenega pripadnika jugoslovanske obveščevalne službe Ivana Lasića, ki je ena osrednjih prič na sojenju. Lasić je med svojim lanskim pričevanjem tudi za Šeksa dejal, da je bil sodelavec jugoslovanske uprave za državno varnost, bolj znane kot Udba.

Obtožnica delno temelji na izjavah Lasića o domnevni vpletenosti Perkovića in Mustača v umor Đurekovića, ko naj bi ga leta 1992 zaslišali člani komisije hrvaškega sabora za raziskovanje žrtev vojne in povojnih pobojev. Med njimi je bil tudi nekdanji hrvaški izseljenec Bože Vukušić, ki je tudi sam ena osrednjih prič tožilstva. Lasić je lani na sodišču izjavil, da je bil ugrabljen v Mostarju v BiH leta 1992 ter da so bile njegove izjave o vpletenosti Perkovića in Mustača v umor Đurekovića izsiljene.

Šeks je danes zavrnil navedbe, da je kot takratni hrvaški državni tožilec zahteval zaslišanje Lasića leta 1992. Potrdil je, da pozna Perkovića in Mustača iz časov, ko sta bila oba na položajih v hrvaških obveščevalnih strukturah, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Danes je pričal tudi nekdanji pripadnik nemške obveščevalne službe Rudlof Wollwerth, ki je zatrdil, da je bil Đureković od leta 1975 do nekaj mesecev pred umorom leta 1983 sodelavec nemške varnostne službe (BND), je poročal novičarski tportal.hr.

Wollwerth je dejal, da je Đureković med sodelovanjem z BND nabral precejšnje premoženje, ker naj bi razkril nemški obveščevalni službi veliko pomembnih informacij o zalogah nafte v Ini za nekdanjo JLA. Đureković je bil pred odhodom v Nemčijo zaposlen v administraciji Ine, na Bavarskem pa je javno izražal svoja protijugoslovanska stališča.

Sojenje Perkoviću in Mustaču so začeli oktobra 2014, konec pričakujejo sredi letošnjega leta.

Nemško tožilstvo bremeni Perkovića, da je načrtoval in organiziral umor Đurekovića. Mustača bremenijo, da je kot takrat nadrejeni Perkoviću naložil, naj načrtuje in organizira umor na Bavarskem. Perkovićevi odvetniki so večkrat ocenili, da izjave nekaterih prič kažejo, da za umorom Đurekovića stoji nekdanji jugoslovanski notranji minister Stane Dolanc, ki je umrl leta 1999.

Za sodelovanje pri umoru Đurekovića je bil na münchenskem sodišču leta 2008 na dosmrtno ječo obsojen nekdanji sodelavec jugoslovanske službe za državno varnost Krunoslav Prates.