Slovenija

Ne sramujte se nas, brezdomcev

Polona Krušec
20. 1. 2016, 06.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Z novim letom imajo brezdomci z območja Nove Gorice možnost, da prespijo na toplem. Na Bidovčevi ulici je namreč vrata odprlo zavetišče za brezdomce, ki jih na tem območju ni prav malo.

STA
Za brezdomce so najhujše zime.

Kako težko je lahko življenje na ulici, še težje življenje s predsodki, ki jih imamo o ljudeh, ki so brez doma, nam pove Janez, Novogoričan, ki je že več kot deset let brez strehe nad glavo. »Najprej bi rad, da me vprašate, kakšen človek sem, če sem kaj drugačen od ostalih, ker se nas, klošarjev, vsi otepajo in sramujejo. Odgovarjam jim, da sem enak, le bolj umazan. In žalosten,« je iskren. »Ni enostavno biti brez vsega, a ščasoma nekako sprejmeš usodo,« povzame svoje občutke.

P.K.
Brezdomci se še največ zadržujejo v parku pri avtobusni postaji.

Najtežje je pozimi

»Najhujše so zimske noči pod milim nebom, ko od mraza drgetamo na prostem. Odkar je dnevni center, smo vsaj čez dan na toplem,« pa doda njegov kolega, ki sedi zraven njega na klopi parka pri avtobusni postaji.

Vprašamo ju, zakaj zdaj, ko imata možnost tudi spati na toplem, tega ne izkoristita, pa pravita, da še »ovohavata« teren. In verjetno, kot pove Vesna Lipušček, strokovna delavka Šenta v nočnem zavetišču za brezdomce, Šent je namreč od občine v brezplačen najem pridobil prostore za izvajanje programa za brezdomce, nista edina, ki program šele spoznavata. »Za zdaj opažamo, da se nam brezdomci približujejo počasi,« pove. Doda, da je zdaj, ko je zavetišče ravno začelo delovati, to pravzaprav ena od ključnih nalog; da se predstavijo ne samo brezdomcem, ampak tudi javnosti. Slednja je umestitvi zavetišča na Bidovčevi ulici precej ostro nasprotovala, a za zdaj težav ni.

Vrata so odprta

»Pristop do brezdomcev poteka na tak način, da je treba dopustiti, da sami, prostovoljno pridejo k nam, šele potem lahko proti njim stopimo tudi mi,« pravi Lipuščkova. Trenutno v zavetišču zagotavljajo deset postelj. »Če bo treba zagotoviti več prenočišč, bo tudi to možno,« dodaja.

STA
Vesna Lipušček, strokovna sodelavka Šenta.

Matej Vončina, strokovni sodelavec novogoriškega centra za socialno delo, ki veliko dela z brezdomci, poudari, da je zadovoljen, da se je na tem območju problematika brezdomstva in brezdomcev začela reševati, in da so koraki, kot je vzpostavitev zavetišča, izjemno pomembni.

Več oblik pomoči

Vončina dodaja, da obstaja še nekaj oblik pomoči, ki jih lahko izkoristijo tisti brez strehe nad glavo. Med drugim so brezdomci, če izpolnjujejo določene pogoje, upravičeni do denarne pomoč, ki znaša 288,81 evra na mesec. Za zdaj je v Novi Gorici teh, ki so si to uredili, le 33. »Menim, da drugi tega ne izkoristijo, ker so ali neinformirani ali pa preprosto ne želijo pomoči. Ravno danes sem v okviru terenskega dela govoril z dvema brezdomcema, ki sem jima tudi ponujal pomoč, a je nista hotela,« pravi in doda, da je to treba spoštovati.