Svet

Sarah Palin podprla Donalda Trumpa

STA
20. 1. 2016, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanja guvernerka Aljaske in podpredsedniška kandidatka ZDA Sarah Palin je v torek podprla predsedniško kandidaturo newyorškega milijarderja Donalda Trumpa, ki upa, da mu bo ta podpora prinesla več glasov konservativnih volivcev Iowe na strankarskih zborovanjih 1. februarja.

Reuters
"Mediji se že držijo za glavo. To bo izjemo zabavno. Amerika se več ne bo opravičevala. Aleluja. Islamsko državo bomo brcnili v rit."

Palinova je leta 2008 uvodoma pomagala oživeti predsedniško kampanjo Johna McCaina, saj mu je zagotovila podporo konservativnih krščanskih volivcev, vendar kasneje pri volivcih ni vzbudila dovolj zaupanja, da bi jo lahko videli na predsedniškem položaju, če bi morala nadomeščati McCaina.

Sarah Palin je nato odstopila od položaja guvernerke Aljaske in se posvetila komentatorski karieri na ameriški televiziji Fox, od katere se je poslovila pred letom dni. Mnenja o tem, koliko bo dejansko pomagala Trumpu, so deljena, vendar ni dvoma, da si je Newyorčan sedaj zagotovil še več medijske pozornosti, če je to sploh mogoče.

"Mediji se že držijo za glavo. To bo izjemo zabavno. Amerika se več ne bo opravičevala. Aleluja. Islamsko državo bomo brcnili v rit," je v Amesu v Iowi med drugim povedala Palinova, ki ji je ob strani stal Trump.

Podpora je presenetljiva, saj je Palinova doslej podpirala konservativne kandidate gibanja čajanke, kot je teksaški senator Ted Cruz, ki se je v anketah Iowe zelo približal svežemu konservativnemu spreobrnjencu Trumpu in ga v nekaterih celo prehitel. Palinova je Cruza podprla leta 2010 med senatno tekmo v Teksasu in ta je v torek dejal, da jo še vedno občuduje, ne glede na to, kako se je sedaj odločila.

Trump je v torek dobil tudi posredno podporo republikanskega guvernerja Iowe Terryja Branstada, ki je strankarske volivce posvaril, naj ne volijo Cruza, ker je proti subvencijam za etanol iz koruze. Te subvencije iz Washingtona pomagajo preživeti številnim kmetom Iowe.

Skoraj tako odmevna kot podpora Palinove je bila prav tako v torek podpora hčerke slavnega igralca kavbojskih filmov pokojnega Johna Wayna. Aissa Wayne je v muzeju svojega očeta v Wintersetu v Iowi povedala, da Amerika potrebuje Trumpa, ki je tak kot pravi John Wayne.

Analitiki so pred tem ugibali o realnih možnostih Trumpa v Iowi, ker ne vodi tradicionalne kampanje s prostovoljci ali plačanimi sodelavci, ki kličejo po telefonih in trkajo na vrata volivcev. Tega ne počne niti sam, saj raje nastopa na velikih zborovanjih in na televiziji.

Doslej je veljalo, da bo najuspešnejši tisti, ki ima dobro organizacijo na terenu, da svoje volivce dejansko spravi na volišča, vendar je Trump doslej uspešno kljuboval vsem političnim pravilom in še vedno vodi.

Na demokratski strani je v torek televizija CNN objavila anketo, ki kaže, da ima senator iz Vermonta Bernard Sanders v državi New Hampshire, ki bo imela strankarske volitve 9. februarja, kar 27 odstotkov prednosti pred Hillary Clinton.

Vodil naj bi s 60 proti 33 odstotkom, kar je tako presenetljiv rezultat, da mu ne verjamejo niti v Sandersovi kampanji. Sporočili so le, da anketa potrjuje, da Sanders dobiva vse večjo podporo. Clintonova je leta 2008 izgubila strankarska zborovanja v Iowi proti Baracku Obami, nato pa zmagala v New Hampshiru.

V Iowi sta v anketah izenačena, Clintonova pa trenutno vodi na nacionalni ravni in v državah, ki bodo na vrsti za volitve po 9. februarju. Zaskrbljujoča ugotovitev ankete CNN je to, da 55 odstotkov vprašanih meni, da je Clintonova najmanj poštena med demokratskimi kandidati. Za Sandersa jih tako menita le dva odstotka.