Svet

Nov teroristični napad, nove žrtve

STA
20. 1. 2016, 07.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Število žrtev napada na univerzo na severozahodu Pakistana se je povzpelo na 21, je sporočila tamkajšnja policija. Varnostne sile so medtem končale operacijo proti oboroženim napadalcem. Odgovornost za napad so prevzeli pakistanski talibani.

Twitter
Brata, ki sta uspela ubežati napadalcem.

Provinca Kiber Pakunkva velja za trdnjavo pakistanskih talibanov. Decembra 2014 so napadli šolo v Pešavarju, pri tem je umrlo 136 šolarjev. Pakistanska vojska je po tem napadu, ki velja za najhujši napad skrajnežev v Pakistanu, sprožila veliko ofenzivo proti skrajnežem.

"Število žrtev terorističnega napada se je povzpelo na 21," je povedal predstavnik policije Said Vazir, ki pa ni pojasnil, ali so v to številko vključeni tudi štirje napadalci, ki jih je po lastnih navedbah ubila vojska.

Kot je dodal predstavnik policije, je operacija končana, varnostne sile pa čistijo območje. Največ žrtev je bilo ubitih v študentskem domu za fante.

Napad se je zgodil na univerzi Baha Kan v mestu Harsada v bližini Pešavarja. V kampusu naj bi bilo v času napada okoli tri tisoč študentov. Po nekaterih podatkih naj bi napad izvedlo najmanj šest napadalcev.

Odgovornost za napad so prevzeli paksitanski talibani. "Naši štirje samomorilski napadalci so danes izvedli napad na univerzo Baha Kan," je povedal talibanski poveljnik Umar Mansur. Dodal je, da je bil napad odgovor na vojaško ofenzivo na njihove položaje na plemenskih območjih.