Kultura

Sloviti režiser praznuje 70 let

STA
20. 1. 2016, 08.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vsestranski ameriški ustvarjalec David Lynch, ki se je med širšim občinstvom proslavil s televizijsko serijo Twin Peaks, danes praznuje 70. rojstni dan. Jeseni je o ekscentričnem režiserju odjeknila vest, da bo v sodelovanju z novinarko Kristine McKenna izdal biografsko delo, v katerem bo spregovoril o svojem zvezdniškem življenju in delu.

Lynch se je rodil v majhnem naselju Missoula v zvezni državi Montana, katere vzdušje je večkrat prenesel tudi v svoje filme.

"Obstaja veliko 'sranja' o meni v knjigah in na spletu," je dejal Lynch v jesenski izjavi za irsko založbo Canongate, ki je pridobila pravice za izdajo Lynchevega življenja in dela v Veliki Britaniji.

Knjiga bo temeljila na intervjujih z 90 režiserjevimi prijatelji, družinskimi člani in sodelavci, McKennova pa bo iz njih stkala zgodbo o njegovi karieri ter Lyncheve spomine na ta srečanja.

Lynch se je rodil v majhnem naselju Missoula v zvezni državi Montana, katere vzdušje je večkrat prenesel tudi v svoje filme. Preden se je v zgodnjih 70. letih zapisal filmu, je študiral likovno umetnost. Ustvaril je več del in se predstavil na več samostojnih razstavah.

Kultni sloves mu je leta 1977 prinesel film Eraserhead, komercialni in kritiški uspeh pa je nadaljeval s filmom Človek slon (1980), ki je bil nominiran za osem oskarjev.

Njegova priredba znanstvenofantastičnega romana Peščeni planet pisatelja Franka Herberta je bila polomija, ponovni uspeh pa je zabeležil s filmom Modri žamet, mešanico psihološke groze in filma noir, ter TV serijo Twin Peaks. Tretja sezona serije bo predvidoma na ogled leta 2017. Pred tem so zaokrožile govorice, da Lynch, ki naj bi skupaj z Markom Frostom že napisal scenarij za vrsto epizod nadaljevanke, ne bo sodeloval pri režiji nadaljevanja serije zaradi prenizkega proračuna.

Lynch se je preizkusil tudi v glasbi, izdal je nekaj singlov in albumov, večinoma skupaj z glasbenimi kolegi.

Med bolj znane Lyncheve filme sodijo še Divji v srcu, Izgubljena cesta in Mulholland Drive.

Med Lynchovimi filmi velja omeniti tudi dokumentarec film Meditacija, ustvarjalnost, mir, v katerem je predstavil tehniko transcendentalne meditacije. Lynch je tudi sicer znan promotor transcendentalne meditacije, ki jo je leta 1960 razvil indijski guru Maharishi Mahesh Yogi. Tovrstna meditacija naj bi pomagala pri odpravljanju ponavljajočih se projekcij prizorov in neprijetnih spominov, lajšala naj bi nespečnost ter zmanjševala potrebo po zlorabi drog in alkohola.