Slovenija

Hrvaška z novi zahtevami nad Slovenijo

STA
12. 1. 2016, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hrvaško zunanje ministrstvo je slovenskim diplomatom na veleposlaništvu v Zagrebu danes izročilo prvo letošnjo diplomatsko noto z vnovično zahtevo, naj Ljubljana odstrani žično ograjo z vseh delov ozemlja, ki ga ima Hrvaška za svojega. Zagreb je konec lanskega Ljubljani izročil sedem tovrstnih not, zadnjo pred božičem.

STA
Povišan vodostaj še povečuje nevarnost.

Hrvaška diplomacija znova zahteva, da Slovenija brez odlašanja odstrani žično ograjo s "hrvaškega državnega območja" ter omogoči prost pretok na vseh predhodnih točkah, ki so določene s sporazumom o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS), so zapisali na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva.

Z novo diplomatsko noto zahtevajo, da Ljubljana čim prej odstrani dele žične ograje tudi z območja ob reki Kolpi. Kot so dodali, so zaradi visokega vodostaja deli žične ograje nenadzorovano končali v reki ter so kot takšni nevarni za življenje in varnost ljudi in živali.

Ocenili so, da bo slovenska žična ograja povzročila vrsto težav, posebej spričo dejstva, da se je "zima šele začela ter da je zelo vprašljivo, v kakšnem stanju bo žična ograja dočakala pomlad".

V noti so tudi obžalovali, da žica, ki naj bi slovensko državo in njeno prebivalstvo zavarovalo pred nenadziranimi prehodi čez mejo in begunsko krizo, kot to trdijo slovenski uradniki, ogroža življenje in varnost prebivalcev Slovenije, Hrvaške in vseh, ki pridejo na to območje, vključno z živalmi, ki imajo tam svoje naravno okolje, so še zapisali.

Dodajajo, da je zaradi zimskih vremenskih razmer tudi manj migrantov, ki jih organizirano vozijo s Hrvaške v Slovenijo.

Hrvaško notranje ministrstvo je sporočilo, da danes do 9. ure zjutraj v začasnem tranzitnem centru v Slavonskem Brodu niso sprejeli novih beguncev. Ob 9. uri je bilo v centru devet beguncev, potem ko so v ponedeljek sprejeli nekaj manj kot 1000 ljudi. Od začetka begunskega vala na Hrvaškem sredi septembra lani je sicer sosednjo državo prečkalo več kot 583.000 beguncev in migrantov.

STA
Reka Kolpa