Svet

Samsung zaradi primerov raka dovolil pregled

STA
12. 1. 2016, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics je potem, ko je več njegovih zaposlenih zbolelo in umrlo za različnimi oblikami raka, pristal na inšpekcijo v tovarnah. Obenem je z zbolelimi in družinami že umrlih dosegel "končno poravnavo".

STA

Samsung je sklenil dogovor z dvema skupinama, ki zastopata žrtve in njihove družine. Cilj naj bi bil izboljšati zdravje in varnostne pogoje v vseh njegovih tovarnah.

Tako dogovor predvideva vzpostavitev neodvisnega odbora, ki bo izvedel "temeljit pregled Samsungovih tovarn in objavil poročilo o potrebnih izboljšavah," so v izjavi sporočili iz koncerna.

Odvetniki žrtev trdijo, da je 244 zaposlenih v Samsungovih tovarnah za proizvodnjo čipov in zaslonov zbolelo za redkimi boleznimi, ki so povezane z nevarnimi pogoji dela. Od tega jih je 87 umrlo.

Samsung se je leta otepal obtožb, nato pa se maja 2014 opravičil in vzpostavil sklad za izplačilo odškodnin prizadetim. Današnji dogovor so dosegli s pomočjo posebnega mediacijskega odbora, podjetje pa zagotavlja, da so z dogovorom zaprta vsa vprašanja, so pa pripravljeni na nadaljnje pogovore o samem uresničevanju sporazumov.

Na drugi strani ena od skupin, ki je zagovarjala žrtve, trdi, da so zadeve še daleč od končanih. Samsungovega opravičila in kompenzacijskega sklada namreč po njihovih trditvah družine žrtev niso nikoli v celoti podprle.

Ker Samsung o tej temi z njimi noče govoriti, bodo še naprej pritiskali nanj. Koncern sicer trdi, da je že zagotovil finančno odškodnino več kot 100 ljudem, medtem ko jih je zahteve na sklad vložilo 150.