Slovenija

Erjavec pokazal dokumente o nakupu stanovanja na Hrvaškem

STA
12. 1. 2016, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavec je v odziv na očitke Mateja Tonina (NSi) o sovpadanju obnove njegovega vikenda v hrvaški Istri in nabave Patrij danes novinarjem dal v vpogled dokumente o nakupu stanovanja v Karigadorju blizu Umaga. Vikend, ki je v lasti njegove žene, je družina kupila marca 2003, minister pa trdi, da ni bilo potrebe po obnovi.

STA
Karl Erjavec trdi, da je nakup vikenda potekal transparentno.

Dokumenti, ki jih je pokazal novinarjem - med drugim predpogodba o nakupu, kreditna pogodba ter potrdilo o vpisu v zemljiško knjigo leta 2009 -, po Erjavčevih besedah dokazujejo, da je nakup potekal transparentno in ne preko "črnih fondov", kar mu očita Tonin v zvezi z interpelacijo. Erjavec je še poudaril, da v času nakupa nepremičnine še ni bil minister, saj je član vlade postal šele leta 2004, torej več kot leto dni po nakupu nepremičnine.

Malo več kot 49 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Karigadorju, zgrajeno leta 2002, za katerega je glede na podatke v dokumentih njegova soproga Ljuboslava odštela 61.335 evrov, je po besedah ministra edina nepremičnina njegove družine v tujini. Ker je bilo stanovanje ob nakupu praktično novo, obnova oz. prenova doslej ni bila potrebna, je dejal Erjavec.

Trpi ugled Erjavčeve družine

Povedal je še, da v času nakupa stanovanja tujci, še posebej slovenski državljani, niso smeli biti lastniki nepremičnin na Hrvaškem, zato so ob posredovanju hrvaškega odvetnika sestavili predpogodbo o nakupu. Ko je ta omejitev januarja 2009 prenehala veljati, so stanovanje marca 2009 vpisali v zemljiško knjigo.

Erjavec je ob tem zavrnil očitek, da bi bila predpogodba o nakupu stanovanju lahko zloraba sistema. "Ravnali smo v skladu s hrvaškimi predpisi, najeli smo odvetnika," je poudaril in dodal, da je o zadevi odločalo hrvaško sodišče.

Na vprašanje, ali namerava te dokumente pokazati tudi Toninu, je odvrnil, da ga poslanec NSi ni prosil, naj mu jih pokaže. Dodal je, da zdaj čaka sejo DZ, da vidi, kakšne dokaze proti njemu bo Tonin še predstavil, nato pa se bo o poslančevem ravnanju posvetoval z odvetnikom, ker trpi tudi ugled njegove družine.

Erjavec je v izjavi za medije še izrazil obžalovanje, da prihaja do tovrstnega obračunavanja, saj je instrument interpelacije namenjen delu ministra. Zlasti huda je po njegovem mnenju Toninova obtožba, da je minister talec hrvaških obveščevalnih služb in da je namerno sprožil arbitražno afero. Pričakoval bi, da bi bil Tonin previdnejši in bi se osebno obrnil nanj za pojasnila, ne pa da z njim obračunava preko medijev.