Svet

Putin meni, da Asadu mogoče ne bo treba zapustiti države

STA
12. 1. 2016, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prezgodaj je, da bi govorili o podelitvi azila sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu v Rusiji, je v danes objavljenem drugem delu intervjuja za nemški časnik Bild povedal ruski predsednik Vladimir Putin.

Profimedia
Putin in Asad sta se v Kremlju srečala leta 2006.

"Najprej moramo možnost, da izrazi svojo voljo, dati sirskemu narodu," je poudaril Putin. "Če bo to potekalo na demokratičen način, Asadu mogoče sploh ne bo treba zapustiti Sirije. Ali bo predsednik ali ne, sploh ne bo pomembno," je še dodal.

Mednarodna rešitev, ki jo predlaga Varnostni svet ZN, za januar predvideva pogajanja med sprtimi sirskimi stranmi, oblikovanje prehodne vlade v prihodnjih šestih mesecih in nove volitve v letu in pol.

Ruski predsednik je ponovno izrazil podporo Damasku, medtem pa je ocenil, da je Asad v času konflikta, v katerem je od leta 2011 življenje izgubilo 260.000 ljudi, naredil "številne napake".

"Vsi vemo, da se konflikt ne bi tako razvnel, če ne bi že od začetka iz tujine pošiljali finančnih sredstev, orožja in vojakov," je še dejal.

Ruski predsednik je ponovno izpostavil, da ruske letalske sile podpirajo tako vladne sile kot tudi upornike, ki se borijo proti skrajni skupini Islamska država (IS). Sirski uporniki medtem že ves čas zanikajo sodelovanje z Rusi, hkrati pa jih obtožujejo napadov na njihove položaje.