Slovenija

Gasilsko kolo za Tea

Gabrijel Toplak
29. 12. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Člani poklicne gasilske enote so obnovili otroško kolo, ki so ga našli v reki Dravi. Nastavili so ga pod božično jelko in osrečili dečka, ki mu ga njegova mama zaradi stiske ne more kupiti.

Gabrijel Toplak
Teo z novim kolesom.

Gabrijel Toplak
Kolo ko so ga potegnili iz Drave.

Štiriletni Teo, sin Mateje Žnidarič iz Bohove pri Mariboru, ki se je znašla v finančni stiski, bo letošnji božič še dolgo pomnil. Izpolnila se mu je velika želja – pod okrašeno jelko ga je čakalo kolo. Vse zasluge gredo Javnemu zavodu za zaščitno in požarno reševanje Maribor oziroma poklicnim gasilcem, ki so med usposabljanjem v Dravi opazili otroško kolo.

»Manjša deklica je pred nekaj meseci s kolesom zapeljala v reko. Staršem jo je uspelo rešiti, kolesa pa ne. Ko smo ga gasilci nekoliko kasneje našli, smo starše o tem obvestili, vendar se pozivu niso odzvali. Mi smo ga razstavili, očistili in pobarvali. Kolega Jurij Kompan, ki ga je opazil, pa je izrazil, da bi lahko kolo nekomu podarili,« je pojasnil poklicni gasilec Grega Neuvirt.

Tudi njemu gre pripisati zasluge, da ima Teo svoje kolo. Idejo je podprl poveljnik mariborske poklicne gasilske enote Primož Osojnik. Ne nazadnje tudi zato, pravi, ker so ustanova, ki pomaga ljudem. »Božič je za številne največji družinski praznik, ko pričakujejo kakšno darilo. Nekateri si obdarovanja ne morejo privoščiti. Zato je še toliko bolj posebno, če lahko nekoga zares razveselimo,« je poudaril Osojnik. Predajo kolesa in drugih manjših pozornosti, ki jim jih je uspelo s pomočjo sponzorjev in donatorjev pripraviti tudi za Teova brata, osemletnega Maksa in šestletnega Saša, ki je avtist, ter štirinajstletno sestro Lejo, je pospremil najditelj Jurij Kompan. »Kolesa ni bilo težko opaziti v reki, ker je bila gladina precej nizka. V čoln smo ga lahko potegnili z rokami. In glede na stanje, v kakršnem je bilo, takrat nisem niti pomislil, da bo prav to kolo nekomu polepšalo življenje,« je pojasnil Kompan.

Gabrijel Toplak
Tea je kolo čakalo pod jelko

BREZ STRAHU NA KOLO

Teove prvi metre vožnje s pomožnimi kolesci si je s širokim nasmehom ogledovala njegova mama Mateja. »Zelo sem bila vesela poziva, da se lahko oglasimo pri gasilcih. To je Teovo prvo kolo, prav zato se bo moral pravilno naučiti delati še s pedali,« je razložila Mateja. Teo pa je dodal: »Komaj čakam, da pridemo domov, da bom imel svoje kolo. Res sem vesel

Brez strahu je sedel na kolo in se zapeljal med gasilci, ki so ga z navdušenjem pospremili na njegovo prvo vožnjo ter Mateji in otrokom pripravili nepozaben dan. Vsa družina si je ogledala tudi tamkajšnji vozni park, posedela v gasilskih vozilih, najpogumnejše pa so z avtodvigalom dvignili visoko nad mesto in jim omogočili, da so si del Maribora ogledali z višine 37 metrov.

Gabrijel Toplak
Skupinska fotografija z Matejo in otroci