Svet

Protestniki pred stanovanjem Kitarovićeve

STA
28. 12. 2015, 21.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Približno 100 protestnikov je pred stanovanjem hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović danes zvečer zahtevalo nove parlamentarne volitve. Izražali so nezadovoljstvo zaradi sodelovanja desne Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list, ki sta oblikovali saborsko večino.

Reuters
Kolinda Grabar Kitarović

Protestniki so se zbrali okoli 18. ure na osrednjem zagrebškemu Trgu bana Josipa Jelačića in se od tam v spremstvu policije mirno napotili proti družinskemu domovanju Grabar-Kitarovićeve kakšen kilometer stran od trga.

Kot so poudarili, politično sodelovanje med desno koalicijo in Mostom predstavlja prevaro volivcev. Spomnili so, da so iz Mosta pred novembrskimi parlamentarnimi volitvami napovedali, da ne bodo sodelovali ne z Domoljubno koalicijo ne z levosredinsko koalicijo Hrvaška raste.

Po približno uri in pol so se mirno razšli, a obenem napovedali, da bodo nadaljevali proteste vsak dan, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve.

Proteste so sicer napovedali prejšnji teden na Facebook strani, ki so jo naslovili Protest proti koaliciji Most-Domoljubna koalicija.

Obenem so zapisali, da so nove volitve edina rešitev. "Ne želimo, da takšni prevaranti in manipulatorji vodijo našo državo. Dovolj je! Pokažimo bandi, da je narod tisti, ki jih voli in jih tudi ruši," so zapisali na svojem Facebook profilu.