Slovenija

Severna Primorska brez beguncev

Polona Krušec
28. 12. 2015, 20.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zahodni del Slovenije so begunci le obšli.

P.K.
V nasprotju s pričakovanji Goriške niso zajeli begunci. So pa v tem delu države na njihov morebiten prihod pripravljeni.

Val prebežnikov ni okupiral Goriške, kot so pričakovali. Kot poročajo lokalne oblasti, so se ti bolj skoncentrirali na širše območje italijanske Gorice, od tam pa so šli proti severu.

Na zahodu države, na meji med Slovenijo in Italijo, kaotičnih razmer zaradi prihoda beguncev ni bilo. Še najbližje so ji ti bili v Gorici onkraj meje, a se za prečkanje slovensko-italijanske meje niso odločali. Njihov cilj je bil čim prej priti do Avstrije, Nemčije in Francije, tako da je bila tudi Italija zanje samo postaja na poti do cilja.

Bili so pripravljeni

Pričakovanja na tem koncu Slovenije so bila sicer drugačna, ali kot razberemo iz pogovorov s sogovorniki, pa najsi bodo to občine, ki mejijo na državne meje, ali civilna zaščita, policija in drugi pristojni, ni bilo mogoče predvideti, kaj bo na Goriškem.

Pripravljenost in organiziranost sta bili na vrhuncu. Sprejemali so preventivne ukrepe, če bi bilo treba sprejeti begunce, ki bi nenapovedano prišli na to območje. »Obnovili smo načrt za zagotavljanje bivalnih prostorov, ki ga imamo že izdelanega za primere večjih naravnih nesreč. Gre za 20 objektov, ki se v izrednem primeru lahko zelo hitro uredijo v bivalne prostore za skupno 3000 ljudi,« o tem, kako so se na morebitni val prebežnikov pripravili v mestni občini Nova Gorica, povedo v njihovi službi za odnose z javnostmi. Vsega tega ni bilo treba uresničiti, saj kot še pojasnijo, prihoda beguncev v njihovo občino, tako kot v druge okoliške, ni bilo zaznati.

V Gorici, Vilešu, Gradiški in Romansu ter na pripadajočem območju je podoba nekoliko drugačna, vendar situacijo obvladujejo.

Drugače je v Italiji

Je pa, odkar je val prebežnikov iz Afrike čez Sredozemlje močneje pljusknil v Italijo, podoba beguncev nekoliko drugačna v italijanski Gorici ter v bližnjih krajih, kot so Vileš, Romans in Gradiška. Na teh območjih so jih, največkrat kar na cestah, prepuščene samim sebi, puščali tovornjakarji, tako da so morale oblasti ukrepati na mah in iskati rešitve zanje; hrano, pijačo, prenočišča … Imeli so tudi nekaj prošenj za azil. Večina pa jih je državo le prečkala.

Trenutno stanje na tem območju

V Italijo begunci še prihajajo, vendar ne množično, zato razmere obvladujejo, poročajo italijanski mediji. Verjetno bi v nasprotnem primeru za pomoč zaprosili tudi bližnjo Novo Gorico in ostale zahodne občine. A kot razložijo na Mestni občini Nova Gorica, jih iz sosednje Gorice za pomoč še niso prosili. Imajo pa redne stike. »Ne zaznavamo niti, da bi begunci, ki se zadržujejo v Gorici, želeli priti na slovensko stran,« še pojasnijo na mestni občinski upravi.

Severnoprimorci aktivni drugod

Je pa z begunci vseeno delalo precej Novogoričanov, Ajdovcev, Vipavcev in prebivalcev drugih krajev zahodnega dela države, ki so, kot prostovoljci ali po službeni dolžnosti, odhajali na južne in druge obmejne pasove, kamor so v zadnji mesecih begunci prihajali v množicah.