Svet

Čeprav je ubil 12-letnega nedolžnega dečka, porota ni potrdila obtožnice proti policistu

STA
28. 12. 2015, 21.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Velika porota okrožja Cuyahoga, ki zajema Cleveland z okolico, danes ni potrdila obtožnice proti policistu Timothyju Loehmanu, ki je novembra lani ustrelil in ubil 12-letnega temnopoltega Tamirja Rica, ker je imel za pasom lažno pištolo. V Clevelandu se zato obetajo novi protesti proti policijskemu nasilju.

Arhiv Svet24
Tamir Rice

Rice se je 22. novembra lani igral v parku blizu doma, ko je pridrvel policijski avto, iz katerega je izstopil Loehman in takoj začel streljati. Fanta, ki ni imel časa, da bi povedal ali storil karkoli, je zadel v trebuh in naslednji dan je umrl.

Usmrtitev je posnela kamera in primer se je pridružil številnim podobnim, zaradi katerih je v ZDA nastalo gibanje proti policijskemu nasilju.

Policista sta pred tem dobila obvestilo, da se v parku nahaja oborožen moški, ki maha s pištolo, in sta zato po mnenju velike porote ravnala pravilno. Oseba, ki je klicala na nujno številko, je sicer operaterju povedala, da gre za mladoletnika in da pištola najverjetneje ni prava. A ta informacija nekako ni prišla do Loehmana in njegovega kolega Franka Garmbacka.

Tožilec okrožja Cuyahoga Tim McGinty je povedal, da sta se policista počutila ogrožena. Čeprav je šlo za veliko tragedijo, ustrelitev mladoletnika ni bila zločin in sodišče policista po besedah McGintyja ne bi obsodilo.

Tožilec je izrazil upanje, da bo nekaj zadoščenja družini ubitega fanta prinesla civilna tožba, ob tem pa je proizvajalce orožja pozval, naj nehajo delati pištole za otroke, ki so zelo podobne pravim.