Slovenija

Sodišče naj bi članom uprave Perutnine Ptuj blokiralo račune

STA
28. 12. 2015, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodišče je po neuradnih informacijah vsem štirim članom uprave Perutnine Ptuj blokiralo račune, in sicer v skupnem znesku 1,7 milijona evrov, kolikor naj bi znašala njihova premoženjska korist pri dokapitalizaciji družbe.

Družba Sij - Slovenska industrija jekla je oktobra s 40-milijonsko dokapitalizacijo Perutnine Ptuj pridobila 45,82-odstotni lastniški delež v Perutnini, prek opcijske pogodbe z upravo Perutnine Romanom Glaserjem, Nado Krajnc, Tonetom Čehom in Milanom Čušem za nakup njihovega 56-odstotnega deleža v Holdingu PMP pa posredno še 5,53-odstotni delež Perutnine.

V začetku decembra so kriminalisti zaradi suma zlorabe položaja pri dokapitalizaciji opravljali hišne preiskave, med drugim v Siju, Perutnini Ptuj in v odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji.

Z opcijskimi pogodbami naj bi Glaser pridobil 500.000 evrov, Kranjčeva 430.000 evrov, Čeh 420.000 evrov in Čuš 330.000 evrov protipravne premoženjske koristi, ti zneski pa naj bi bili sedaj blokirani, je poročal POP TV.

Omenjena odvetniška družba naj bi pri dokapitalizaciji in sklepanju opcijskih pogodb zastopala tako Sij kot člane uprave Perutnine in družbo Perutnina Ptuj. Perutnina naj bi odvetniški družbi za te storitve plačala 600.000 evrov, ni pa znano, ali je plačala tudi storitve za upravo.

Kriminalisti nadaljujejo s pregledom podatkov, ki so jih pridobili v hišnih preiskavah, pri čemer pa po sklepu ustavnega sodišča do njegove končne odločitve v primeru ustavne pritožbe, ki jo je podala odvetniška družba, ne smejo preiskovati gradiva, ki so ga zasegli pri odvetniški družbi.