Svet

Iran obogateni uran poslal v Rusijo

STA
28. 12. 2015, 21.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iz Irana je proti Rusiji danes krenila ladja z več kot 11.000 kilogrami nizko obogatenega urana, je sporočil ameriški državni sekretar John Kerry. Dodal je, da gre za bistven korak Irana na poti do uresničitve dogovora o rešitvi jedrskega spora, ki ga je julija dosegel s šesterico velesil.

Reuters
Državni sekretar ZDA je obljubil, da njegova država ostaja neomajen partner prebivalcem Bosne in Hercegovine pri vzpostavljanju varnosti skozi daytonski mirovni sporazum.

Julijski dogovor predvideva, da mora Teheran bistveno omejiti svoje jedrske aktivnosti, tako da bo Zahod prepričan, da ni sposoben izdelati jedrske bombe.

Kdaj bo Iran izpolnil vse svoje zaveze iz tega dogovora, bo odločila mednarodna agencija za jedrsko orožje (IAEA). Ko bo to storil, bodo ZDA in druge velesile začele odpravljati gospodarske sankcije, ki so jih zaradi spornih jedrskih aktivnosti v minulih letih uvedle proti islamski republiki.

Kot je danes poudaril Kerry, se je že samo s tem, ko je Iran v Rusijo poslal ves jedrski material, obogaten do 20 odstotkov, ki še ni bil predelan v gorivne palice za raziskovalni reaktor v Teheranu, čas, ki bi ga potreboval za izdelavo jedrske bombe, več kot potrojil, in sicer z dveh do treh na devet mesecev.

Iz Teherana so medtem sporočili, da so v Rusijo poslali še devet ton obogatenega urana in s tem zaključili obljubljeni transfer svojih zalog obogatenega urana v to državo.

Vodja iranske organizacije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi je obenem poudaril, da bodo od Rusije v zameno dobili 137 ton t. i. rumene pogače oziroma uranovega koncentrata.