Slovenija

Bo bolezen modrikastega jezika povzročila veliko gospodarsko škodo?

STA
21. 12. 2015, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce poziva k previdnosti zaradi bolezni modrikastega jezika, ki so jo pri dveh kravah v severovzhodni Sloveniji v bližini avstrijske meje potrdili konec novembra. Območje z omejitvami trenutno zajema območja Murske Sobote, Maribora, Celja in Ptuja.

STA

Uprava imetnike živali poziva, da so pozorni na prisotnost kliničnih znakov pri živalih, predvsem v primeru nakupa novih živali. Vsak sum naj takoj sporočijo najbližji veterinarski organizaciji.

Rejce ob tem opozarjajo, naj upoštevajo biovarnostne ukrepe. Omejitve glede premikov veljajo za premike dovzetnih živali z območja z omejitvami ne glede na to, ali so živali namenjene na prosto območje v Sloveniji ali v drugi državi članici, so danes poudarili v upravi.

Bolezen modrikastega jezika povzroča virus. Zanj so dovzetni prežvekovalci, vključno z ovcami, govedom, jelenjadjo in srnjadjo, kozami in kamelidi. Za bolezen so značilne spremembe ustne in nosne sluznice ter roževine parkljev, najbolj tipičen znak je modrikavost jezika.

Bolezen ni nevarna za konje ali prašiče, prav tako ni nevarna za ljudi. Njeno zdravljenje je omejeno le na blaženje simptomov in lajšanje bolečine. Zaradi dolgotrajnosti kliničnih znakov bolezen lahko povzroča ekonomsko škodo.

Referenčni laboratorij EU (EURL) iz Pirbrighta v Veliki Britaniji je konec novembra potrdil rezultate slovenskega laboratorija, ki je ugotovil bolezen modrikastega jezika pri dveh kravah v v bližini avstrijske meje, in določil serotip virusa. Gre za serotip 4, ki je v regiji navzoč od lani.