Slovenija

SDS: Rezultati referenduma nezaupnica vladi in Kopač Mrakovi

STA
21. 12. 2015, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V SDS so zadovoljni z rezultatom nedeljskega referenduma, s katerim je bila novela zakona o zakonski zvezi zavrnjena. Po besedah podpredsednice stranke Jelke Godec je ta rezultat odličen za SDS, hkrati pa je nezaupnica ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak ter vladi.

sta
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je projekt predstavljala kot veliko zgodbo.

Novelo zakona je sicer v DZ vložila opozicijska ZL, a jo je po besedah Godčeve vladajoča SMC takoj posvojila, s čimer je po njenem mnenju novela postala tudi zakon SMC. Godčeva meni, da je tudi ministrstvo novelo vzelo kot svoj zakon, zaradi česar rezultate referenduma ocenjuje kot veliko nezaupnico Kopač Mrakovi in vladi. "Vlada naj se sama vpraša, če ima dovolj zaupanja, da ostane na vladajoči poziciji," je dejala v izjavi za medije.

Godčeva se je zahvalila vsem državljanom, ki so v nedeljo odšli na volišča in "z veliko večino glasovali proti radikalnim spremembam". Opozorila je, da je v nedeljo proti noveli glasovalo več kot 110.000 državljanov več kot 2012, ko je bil referendum o družinskem zakoniku, ki je med drugim tudi izenačeval položaj istospolnih parov. Ob tem pa so zagovorniki sprememb tokrat dobili 10.000 manj glasov kot pred tremi leti, je dodala.

Po njenem mnenju tudi ti rezultati kažejo, da "v Sloveniji lahko ohranimo tradicionalno družino in vrednote ter se lahko upremo takšnim eksperimentom, ki jih skuša uvesti vladajoča elita in njeni sateliti".

Generalna sekretarka stranke Alenka Jeraj pa je dejala, da so v referendumski kampanji pogrešali informativni angažma medijev. Po njenem mnenju je bilo informiranje pomanjkljivo oziroma je pogosto vladal medijski molk. Na srečo pa po njenih besedah obstajajo socialna omrežja, preko katerih so se lahko državljani informirali.

Po njenem mnenju so bili zagovorniki novele agresivni in žaljivi ter so zavajali, med drugim s trditvami, da danes istospolni pari ne morejo skleniti zveze. Opozorila je, da že deset let velja zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti, v katerem se urejajo pravice, ki izhajajo iz razmerij, kot so na primer pravice do premoženja, pravice v primeru bolezni, medsebojna pomoč itd. Področje, ki v tem zakonu ni ustrezno urejeno, je po njenih besedah dedovanje, kar je tudi prepoznalo ustavno sodišče.

Jerajeva poudarja, da so v SDS dvakrat predlagali spremembo zakona, da bi odpravili to neustavnost, a je bil obakrat njihov predlog zavrnjen. Zato ne bodo vnovič vlagali predloga sprememb, s katerimi bi odpravili neustavnost, saj ne verjamejo, da bi koalicija to tudi podprla.

Od vlade pričakujejo, da bodo pripravili zakon in uredili pravice za istospolne pare na tistih področjih, kjer še niso urejene. Če bodo dobro pripravljene spremembe, jih bodo tudi podprli.

Menijo pa, da bi morali pravice istospolnih parov, če še niso urejene, urejati v zakonu o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti. "Upamo in pričakujemo, da ne bomo v kratkem pod levimi vladami znova priča tako drastičnim posegom v družine," je dejala.