Svet

Policija nima pojma, kdo so migranti, ki vstopajo v Nemčijo

G.G.
21. 12. 2015, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemški policisti opozarjajo pred varnostnim tveganjem, ki ga predstavljajo množice migrantov. V zadnjih mesecih so uspeli identificirati le 10 odstotkov pribežnikov, ki so vstopili v Nemčijo.

Reuters

Predstavnik nemške policije Jörg Radek je v pismu kanclerki Angeli Merkel zapisal, da policija ob avstrijsko-nemški meji ne uspe opravljati nadzora posameznikov ob prihodu na nemško ozemlje. Po njegovi oceni policisti ob tako velikem številu migrantov nimajo realnih možnosti, da bi lahko ločili morebitne teroriste ali simpatizerje islamskih skrajnežev od »navadnih« migrantov.

Ali povedano v številkah, Radek meni, da o 90 odstotkih migrantov nemška policija nima nobenih verodostojnih podatkov. »Ne poznamo njihovih pravih imen in razlogov, zakaj so se podali na pot v Evropo,« je povedal Radek za nemški časnik Die Welt in dodal, da identifikacijo bistveno otežuje tudi dejstvo, da ima le okoli 25 odstotkov migrantov pri sebi identifikacijske dokumente.

Nemški kriminalist Andre Schulz ob tem dodaja, da se tega zavedajo tako kriminalne tolpe kot skrajne skupine, ki se jim s tem ponuja še dodatna možnost za inflitracijo svojih »agentov« v države zahodne Evrope. Med migranti pa so lahko tudi »domači« džihadisti, ki so odšli na bojišča v Siriji in Iraku, čez nekaj mesecev pa se želijo vrniti v Evropo.

Vstop tudi s povsem legalnimi potnimi listi

V določenih primerih pa ne bi bila dovolj niti primerna kontrola potnih listov na meji. Včeraj smo poročali, da je Islamska država (IS) ukradla več deset tisoč praznih potnih listov, ki bi jih lahko uporabila za tihotapljenje svojih borcev v Evropo kot begunce.