Svet

Poglejte starca, ki je oženil komaj 12-letno deklico

D.B.
21. 12. 2015, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kar 15 milijonov deklic po svetu se omoži pred dopolnjenim 18 letom starosti.

Pred tedni se je na spletnem portalu Youtube pojavil video, v katerem se 12-letna deklica moži s starejšim gospodom. Video, posnet v Libanonu, prikazuje reakcije mimoidočih, ki se nad dogodkom zgražajo, ga fotografirajo, nekateri pa mladoporočencema celo čestitajo. Dogodek naj bi bil zrežiran, v ozadju pa naj bi stalo libanonsko združenje za zaščito ženskih pravic Kafa. Žal pa video prikazuje realnost današnjega Libanona.

Po podatkih UNICEF-a se kar šest odstotkov libanonskih deklic poroči preden dopolnijo 18 let, odstotek pa se jih omoži pred dopolnjenim 15 letom starosti, nekaj celo z 9 leti starosti. Zakonsko določena starostna meja za poroko v tej državi je sicer za deklice 17 let, za dečke pa 18 let, libanonska vlada pa trdi, da že oblikuje zakone, ki bi to področje v prihodnosti dokončno uredili, a jih pri tem ovirajo razne verske institucije.

Kar 15 milijonov deklic po svetu se sicer omoži pred dopolnjenim 18 letom. Svetovna zdravstvena organizacija pri tem opozarja, da je smrtnost med ali po porodu pri deklicah, ki rojevajo mlajše od 20 let, kar za 50 odstotkov višja.