Slovenija

Glavo nosijo naprodaj

Mojca Žnidaršič
6. 11. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nevarna in preozka državna cesta brez pločnikov poteka čez KS Bučka. Za prebivalci so leta prizadevanj za prenovo in praznih obljub. Že od marca čakajo na sestanek na DRSI.

M. Ž.
Na državni cesti pred podružnično šolo na Bučki je pred dnevom spomina na mrtve gorela svečka v spomin na tragično preminulega pešca.

Prebivalci dolenjske krajevne skupnosti Bučka že vrsto let opozarjajo na nevzdržno stanje prometno obremenjene državne ceste skozi njihove vasi, ki je že od nekdaj povezovalna pot med Dolenjsko in Štajersko.

Od izgradnje dolenjskega kraka avtoceste pa je postala priljubljena tudi med tovornjakarji in vsemi, ki se želijo izogniti plačilu drage cestnine. Življenje ob cesti je postalo nevzdržno.
»Pešci vsak dan nosijo glavo naprodaj,« je poudaril Alojz Hočevar, podžupan občine Škocjan in bivši dolgoletni predsednik Krajevne skupnosti Bučka.

»Prenove bi se lahko lotili tudi etapno. Občina bi pomagala denimo pri pridobivanju služnosti, a je prva na potezi direkcija,« meni Alojz Hočevar.

PREOZKA, UNIČENA …
Državna cesta z uradno oznako R3-674/1384 je namreč skozi nekaj vasi – od križišča za Rako skozi Dolenje Radulje, Jarčji Vrh, Bučko in Jerman Vrh – močno preozka, na nekaj ovinkih se ne moreta srečati tovornjak in osebno vozilo, uničena in brez pločnika. Tega bi nujno potrebovali vsaj na Bučki, kjer so ob cesti kulturni dom, podružnična šola, ki jo obiskuje 36 učencev, in vrtec s 25 otroki, demografski podatki pa kažejo, da se število otrok veča.

»Občina Škocjan se od svoje ustanovitve leta 1995 trudi, da bi to prometno cesto uredili, prizadevanja krajanov za pločnik pa segajo še v čase, ko je krajevna skupnost Bučka sodila pod sosednjo sevniško občino. Z odgovornimi v državi smo imeli nešteto sestankov, tja je romalo nešteto dopisov z opozorili občine, policije pa tudi sveta staršev šole, a se zadeva ne premakne z mrtve točke. Občina Škocjan ima že štiri leta pripravljeno vso projektno dokumentacijo, saj je v preteklosti večkrat padel očitek pristojnih državnih organov, da mora prvi korak narediti občina. Po obljubah vodstva Direkcije RS za infrastrukturo naj bi se tako težko pričakovana prenova ceste začela v drugi polovici leta 2013, danes smo konec leta 2015 in se ni zgodilo še nič,« je povzel Hočevar in dodal, da od marca letos znova čakajo na sestanek na direkciji, a jim pristojni niso sporočili niti datuma predvidenega srečanja.

VARČEVANJE NA RAČUN LJUDI
Julija letos so v obvestilu, da je vodenje direkcije prevzel Damir Topolko, le zapisali, da jih še vedno imajo na seznamu za sestanek in da jih bodo obvestili, ko bodo imeli prost termin. »To je, milo rečeno, neodgovorno. A bodo morale smrtne žrtve premakniti državo? Pred leti je prav pred šolo življenje izgubil pešec. Varčujejo pri ljudeh, ki polnijo državni proračun,« je bil ogorčen škocjanski podžupan.

Po projektu, ki ga je naredila občina, je naložba ocenjena na malo manj kot dva milijona evrov, predvideva pa dovolj široko cesto, da bi se lahko srečala dva tovornjaka, pločnik od Jarčjega do Jerman Vrha z vso primerno infrastrukturo in postajališča za avtobus.

Kdaj nameravajo začeti prepotrebno prenovo omenjene ceste, smo povprašali tudi Direkcijo RS za infrastrukturo, a (še) nismo prejeli odgovora. Zagotovo ga objavimo, ko ga bomo dobili.