Svet

20.000 ujetih turistov

Simon Rosc
6. 11. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Medtem ko britanski mediji poročajo o ujetih 20 tisoč turistih na območju egiptovskega Šarm el Šejka, ki so tam ostali zaradi odpovedi letov, slovenske turistične agencije še naprej prodajajo počitnice na tem območju.

Thinkstock
10 dni ali še več bi lahko turisti ostali ujeti v Egiptu.

Potem ko je na območju Egipta strmoglavilo rusko letalo, kar bi po nekaterih ugibanjih lahko zagrešila Islamska država, britanski mediji poročajo o ujetosti več kot 20 tisoč turistov na območju Šarm el Šejka.

Ko pišejo na Daily Mailu, so zaradi nevarnosti napada na letalo do nadaljnjega odpovedani vsi leti britanskih letal.

UJETI VEČ KOT DESET DNI

Turisti bi lahko na območju ostali ujeti še deset dni ali pa še več, odvisno od stopnjevanja krize na območju. Britanski zunanji minister Philip Hammond je včeraj za javnost dejal, da imajo resen problem in da je nujno, da jih čim hitreje spravijo iz nevarnega območja. »Naredili bomo vse, kar bo mogoče. Če bo treba, bomo poslali dodatno osebje in opremo. Pripravljeni smo sklepati posebne dogovore, ne glede na vse,« je povedal Hammond.

SLOVENSKE AGENCIJE

Medtem pa slovenske turistične agencije še naprej prodajajo turistične aranžmaje v Šarm el Šejku, brez večjih posebnosti. Kot je povedal izvršni direktor pri Kompasu, Peter Majerle, za zdaj kakšnih sprememb pri predvidenih potovanjih v Egipt ne načrtujejo.

Podobno so povedali tudi v agencijah Palmi in ETI potovanja, ki prav tako organizirata potovanja v Egipt. Majerle je zagotovil, da pozorno spremljajo vse dogajanje glede ruskega letala. Medtem na Kompasu kljub vsemu še vedno lahko kupite letalsko vozovnico in hotelsko nastanitev v Šarm el Šejku, ne ponujajo pa organiziranih počitnic v tem letovišču.

V ADRII NI SPREMEMB

Čarterske polete v obe egiptovski letovišči Šarm el Šejk in Hurgado za vse slovenske turistične agencije izvaja Adria Airways. V Adrii so pojasnili, da za zdaj ne predvidevajo sprememb za načrtovani polet v Egipt to soboto, so pa dodali, da pozorno spremljajo razmere in da bodo pravočasno sporočili morebitne spremembe.

SLOVENCI V EGIPTU

Na Ministrstvo za zunanje zadeve smo se obrnili z vprašanji o stanju v Egiptu in o številu slovenskih turistov, ki so trenutno na tem območju. Odgovorili so nam, da ministrstvo ne vodi evidence o slovenskih državljanih v tujini, in dodali: »Po podatkih na podlagi obrazcev, ki jih slovenski državljani prostovoljno izpolnijo pred potovanjem v tujino in posredujejo Ministrstvu za zunanje zadeve,  sta se trenutno v Egiptu dva državljana. V zvezi s strmoglavljenjem ruskega letala nad Sinajskim polotokomse nihče od slovenskih državljanov še ni obrnil na Ministrstvo za zunanje zadeve ali Veleposlaništvo RS v Kairu.«