Slovenija

10. Slovenski forum inovacij

nn
5. 11. 2015, 22.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenski forum inovacij bo sredi novembra doživel jubilejno, deseto izvedbo. Potekal bo 17. in 18. novembra v Športnem centru Hit v Šempetru pri Gorici.

sta
Forum inovacij

Dogajanje bo izjemno zanimivo. Na forumu se bo namreč predstavilo 45 najboljših inovacij, in sicer 33 inovativnih proizvodov in 12 inovativnih storitev. V okviru vseslovenskega nabora inovacij je javna agencija Spirit Slovenija, ki organizira forum, prejela 87 prijav, od tega 50 proizvodov in 37 storitev. Največ prijav so oddali inovatorji posamezniki oziroma skupine inovatorjev, in sicer 34. Sledijo jim mikro, majhna in srednje velika podjetja s 23 prijavami, pet prijav so oddala velika podjetja, tri pa razvojno-raziskovalne organizacije.

VSEBINSKA PODROČJA

Med prijavami so bila zastopana zelo raznolika vsebinska področja. Največ, 22 inovacij je bilo s področja računalništva in informatike, 16 s področja elektrotehnike in telekomunikacij, 14 s področja strojništva, 10 s področja arhitekture in gradbeništva, 10 s področja športa in rekreacije ter 5 s področja ekologije. Prijave je ocenjevala strokovna komisija, sestavljalo jo je 36 slovenskih strokovnjakov, ki celovito pokrivajo strokovna področja ocenjevanja, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila vodja projekta Irena Meterc. Končna ocena vsake prijave je bila sestavljena iz treh ločenih ocen, v okviru katerih je komisija ovrednotila tehnične, vsebinske, inovacijske in podjetniško-poslovne vidike.

PRIZNANJA

V okviru foruma bodo podelili priznanja po posameznih kategorijah, prvič tudi priznanje za inovacijo z družbenim učinkom. Oba dneva foruma bosta poleg sejemske razstave in mreženj postregla s konferenčnim programom s posameznimi programskimi sklopi, katerih rdeča nit bo nujnost reinoviranja. Drugi dan foruma bo mednarodno obarvan, povezan bo z mednarodno investicijsko konferenco Coinvest Venture Days. Gre za nadgradnjo ob jubileju foruma, je danes povedal vršilec dolžnosti direktorja agencije Gorazd Mihelič. Vizija foruma je namreč postati ena pomembnejših inovacijsko-investicijskih prireditev v tem delu Evrope.

VELIKA OBISKANOST

Slovenski forum inovacij vsako leto obišče okrog 2000 podjetnikov, razvojnikov, raziskovalcev, inovatorjev, menedžerjev, predstavnikov podpornih institucij, novinarjev in drugih. Na vseh deset forumov doslej se je prijavilo okrog 1600 inovacij, izbranih oziroma razstavljenih pa jih je bilo 460. Tudi letos lahko organizatorji pričakujejo velik obisk in vzdušje, ki bo marsikoga spodbudilo za kakšno lastno inovacijo.