Slovenija

Turisti nas imajo vse raje

STA
30. 10. 2015, 10.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V slovenskih turističnih nastanitvenih objektih so septembra zabeležili za devet odstotkov več prihodov turistov in za sedem odstotkov več njihovih prenočitev kot v enakem obdobju lani. Število prihodov tujih turistov se je na letni ravni povečalo za 10 odstotkov, število domačih pa za sedem odstotkov, kažejo podatki statističnega urada.

STA
Turizem cveti, takse ni.

Septembra se je število prenočitev domačih turistov na letni ravni okrepilo za šest odstotkov, število prenočitev tujih turistov pa za sedem odstotkov, kažejo danes objavljeni podatki.

Četrtina vseh prenočitev je bila ustvarjenih v zdraviliških občinah, po 24 odstotkov v obmorskih in gorskih občinah ter 14 odstotkov v občini Ljubljana.

Število turističnih prenočitev se je glede na lanski september v občini Ljubljana povečalo za 14 odstotkov, v gorskih občinah za 11 odstotkov, v obmorskih občinah za pet odstotkov ter v zdraviliških občinah za en odstotek.

Septembra je bilo v hotelih ustvarjenih 64 odstotkov prenočitev turistov, v kampih 12 odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih, hišah ter v apartmajskih in počitniških naseljih po pet odstotkov. V kampih se je število turističnih prenočitev glede na september lani povečalo za 18 odstotkov, v hotelih za tri odstotke.

Slovenija priljubljena med tujci

Tuji turisti so v Sloveniji septembra ustvarili 71 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Ključni trgi, od koder so prihajali tuji turisti, so bili Nemčija (16 odstotkov), Avstrija (13 odstotkov), Italija (11 odstotkov), Velika Britanija in Izrael (po pet odstotkov) ter ZDA (štirje odstotki). Število prenočitev britanskih turistov se je na letni ravni povečalo za 20 odstotkov, število prenočitev nemških pa za devet odstotkov.

V prvih devetih mesecih leta 2015 je bilo zabeleženih za 12 odstotkov več prihodov turistov kot v prvih devetih mesecih prejšnjega leta. Število prihodov domačih turistov se je povečalo za 10 odstotkov, tujih pa za 12 odstotka. Skupno število prenočitev turistov je bilo višje za osem odstotkov, in sicer domačih za sedem odstotkov, tujih pa za devet odstotkov.