Slovenija

Lipiški turizem pod vprašajem

Polona Krušec
21. 10. 2015, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ključni premiki Vsaj dve pomembni potezi mora te dni izvesti vlada; najti direktorja družbe Lipice Turizma in se odločiti, kako bo sanirala težavno stanje v družbi pred bankrotom.

STA

STA

Ker je računsko sodišče ugotovilo, da si javni zavod Kobilarna Lipica ne more lastiti družbe Lipica Turizem, ki na območju kobilarne opravlja gostinsko in hotelirsko dejavnost, je slednjo prenesla na Slovenski državni holding. Sporna je bila namreč pomoč Kobilarne, ki je družbi namenila finančno injekcijo v višini milijon evrov. Sodne poti so to potezo ocenile za nedovoljen ukrep.

Prelaganje odgovornosti

Medtem ko sicer Kobilarni kaže vedno bolje, saj večajo obisk in zanimanje ter dodeljujejo ponudbo, na to kaže tudi finančni izkaz, pa za Lipico Turizem, ki dopolnjuje ponudbo Kobilarne, kaže ravno nasprotno. Slovenski državni holdng (SDH) se kot njen lastnik ni izkazal, saj se položaj družbe poslabšuje, odgovornost za težko situacijo prelagajo, ukrepajo pa ne.

SDH je prisostvoval na skupščini, ki jo je sklical v. d. direktorja Lipice Turizma, Boštjan Bizjak, ki je zahteval odgovore o tem, kako naprej, a jih ni dobil. Holding je poudarjal, da vsakršno odločitev sprejma vlada in da lahko samo čakajo.

STA

Ima vizijo

Da je zamotan položaj še slabši, dopolnjuje še dejstvo, da je Bizjak v. d. direktorja družbe Lipice Turizma samo še do 25. oktobra.Kdo bo na njegovem položaju za tem, ni jasno. Se pa zdi, da je Bizjak pravzaprav edini, ki še ima vizijo za rešitev Lipiškega turizma, ko govorimo o hotelirski in gostinski ponudbi, ločeno od kobilarne, ki obratuje dobro.

Bizjak je v svojih izjavah odločen, tudi oster, malo razočaran, a hkrati upajoč in zagnan. »Predlogi ministra Počivalška o tem, kako naprej z družbo, so vsi nezakoniti,« pojasni in pove, da se temu čudi. Sprašuje se, kako bodo tako sploh kam prišli.

Napovedali stavko

»Nihče ne ve, kaj naj s podjetjem stori,« še doda Bizjak. Tako on kot delavci, ti so, če se nič ne 'obrne', napovedali celo stavko, pristiskajo na vlado, da bi čim prej pokazala vsaj kanček zanimanja za to, kar se dogaja v družbi. Bizjak sicer meni, da je stečaj najbolj verjeten scenarij.