Svet

V Grčiji stavke zaradi privatizacijskih načrtov za pristanišči

sta/mv
21. 10. 2015, 20.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Grčiji ladijski in pristaniški delavci s stavkami izražajo nasprotovanje načrtom o privatizaciji dveh najpomembnejših pristanišč v državi. Danes so za več ur delo prekinili delavci v pristaniščih, v četrtek pa bodo po navedbah sindikata na 24-urni stavki zaposleni v ladijskem tovornem prometu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Delavci so proti načrtom vlade, ki želi privatizirati pristanišči v Pireju in Solunu, je pojasnil predsednik sindikata pristaniških delavcev Jorgos Georgakopulos. Gre za prvi večji stavkovni val, s katerim se sooča aktualna vlada premiera Aleksisa Ciprasa. Več stavk je napovedanih za prihodnje dni. Kmetje so že napovedali blokade najpomembnejših cestnih povezav. 12. novembra pa naj bi stavko pripravili obe največji sindikalni združenji v Grčiji. V začetku novembra bo grški parlament odločal o nadaljnjem paketu varčevalnih ukrepov. Ta predvideva tudi ukinitev vseh davčnih olajšav za kmete.

Atene morajo stroge varčevalne ukrepe sprejemati v zameno za novo mednarodno finančno pomoč. Naslednji obrok bo znašal dve milijardi evrov.