Slovenija

Begunci preplavili Rigonce, v Dobovi vzdržno, Brežičanom prekipelo

Janja Ambrožič / Dolenjski list
21. 10. 2015, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rigonce so že od ponedeljka glavna vstopna točka za begunce, komaj ena skupina odide, že pride nova. Tako je bilo tudi danes, ko je okoli 1.600 ljudi na travniku, njivi in cesti od jutra do popoldneva čakalo, da jim dovolijo oditi naprej.

Janja Ambrožič/ Dolenjski list

To se je zgodilo okoli 17. ure, ko so se kar peš odpravili proti Brežicam, s Hrvaške proti Sloveniji pa že prihaja nov vlak z begunci. Vaščani Rigonc so potrpežljivi, pa čeprav jim je množica že močno poslabšala pogoje za normalno življenje, priti z ene strani vasi na drugo je zadnje dni pravi podvig, da ne omenjamo vse nesnage, ki ostaja za begunci. Niso težava le smeti, ki jih odmetavajo, tudi sanitarij tam ni, zato ljudje biološke potrebe opravljajo kar v bližnji koruzi in na travnikih.

Sprejemni center v Dobovi

V sprejemnem centru v Dobovi, ki so ga odprli včeraj, je bilo danes popoldne začutiti nekaj nestrpnosti, strnjene vrste policistov so množico držale stran od ograje, bilo je videti, kot da v nekdanjem obratu Beti nekaj ni v redu. "Nič ni narobe, samo hrano smo začeli deliti in med obroki je vedno tako," je pojasnil pripadnik civilne zaščite, ki je ravno prišel mimo. Lastnik bližnje domačije, čigar koze so najbližje sosede v Dobovi nastanjenih migrantov, je mirno kosil travo in povedal, da ga zaenkrat ni strah. "Je pa res, da miru, ki smo ga bili vajeni, tukaj zdaj ni." Tudi smrad, ki se je širil od sanitarij, ki jih je ravno praznil komunalni delavec, ni bil najbolj prijeten.

Janja Ambrožič/ Dolenjski list

Policisti rešili speče begunce

Kmalu po tistem, ko je dopoldne izbruhnil požar v sprejemnem centru v Brežicah, so gasilci opravili svoje delo, policisti pa so vzpostavili red.Alenka Dreniks PU Novo mesto je sporočila, da je požar zajel 27 šotorov.

"Večina migrantov je bila v času, ko je zagorelo, na prostem. Ogenj se je zelo hitro širil, gost črn dim pa je zapolnil notranjost šotorov. Štirje policisti, ki so bili v bližini, so takoj pričeli pregledovati šotore. Odločno in požrtvovalno so vstopili v goreče in zadimljene šotore ter v enem od njih našli pet tujcev, ki so spali, v drugem pa še štiri. Tujce so zbudili in jih hitro pospremili iz šotora. Zaradi odločnega in požrtvovalnega ukrepanja policistov in gasilcev požar ni terjal človeških življenj kljub veliki množici ljudi, ki so se takrat nahajali na območju požara," je v sporočilu za javnost zapisala Drenikova.

Po dogodku so možje v modrem migrante ločili in največje razgrajače premestili na dvorišče policijske postaje. Kmalu za tistem so začeli prihajati avtobusi, ki so počasi odvažali begunce.

Janja Ambrožič/ Dolenjski list

Primanjkuje hrane

Na poti v zbirni center humanitarne pomoči v Brežicah, ki so ga vse humanitarne organizacije uredile v nekdanjem domu upokojencev, smo srečali skupino Karitasovih prostovoljk, ki so bile namenjene v sprejemni center. Povedale so, da jih do danes ni bilo strah delati z begunci, po dopoldanskem požaru pa imajo  nelagoden občutek. "Utrujene smo že, nekatere od prostovoljk so od preobremenitve že zbolele, druge so na antibiotikih, težko je," so še dejale. V bivšem domu upokojencev, kjer zbirajo humanitarno pomoč Adra, Karitas in Rdeči križ, je bilo živahno. Posamezniki so ves čas vozili različne stvari, tisti, ki so pomoč sortirali, pa so na vprašanje, česa jim primanjkuje, odgovorili: "Hrane, najbolj nam manjka hrane." Kasneje smo izvedeli, da je veliko povpraševanja tudi po obutvi in predvsem moških nogavicah.

Janja Ambrožič/ Dolenjski list

Tisti del Brežic, ki leži v bližini sprejemnega centra, je z avtomobilom težko dostopen, policisti promet preusmerjajo drugam, ves čas tam vozijo avtobusi, policijska vozila, v bližini se je zbirala vojska. Občutek ni bil prijeten, ker je bilo ves čas čutiti napetost, tako se ne gre čuditi domačinom, ki si upajo povedati na glas: "Dovolj je! Ni nam treba ves čas poslušati vpitja, helikopterjev, vohati dim in se bati, kaj bo jutri!"