Črna kronika

Socialni delavec spet na sodišču

tr
21. 10. 2015, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekdanjemu socialnemu delavcu Matjažu Ogorevcu sodišče tretjič sodi v eni in isti zadevi. Sprva je bil obsojen zaradi poskusa zlorabe položaja, potem zaradi zlorabe položaja, zdaj mu sodijo zaradi izneverjenja. Obtoženi, ki na Dobu prestaja triinpolletno zaporno kazen zaradi štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja in poskusa goljufije, je očitek zanikal.

M24

Nekdanji socialni delavec šišenskega centra za socialno delo Matjaž Ogorevc je včeraj že tretjič sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Na prvem sojenju ga je doletela kazen leto dni zapora zaradi poskusa zlorabe uradnega položaja. Višji sodniki so sodbo razveljavili in vrnili v vnovično sojenje. Na drugem sojenju je bil spoznan za zlorabo uradnega položaja. Sodišče mu je prisodilo enako visoko kazen kot na prvem sojenju in mu ob upoštevanju (podobnih) starih grehov izreklo enotno kazen štiri leta in štiri mesece zapora. Toda višji sodniki so sodbo razveljavili in vrnili v novo sojenje. Tožilstvo mu zdaj v spremenjeni obtožnici očita kaznivo dejanje izneverjenja. 

NEKOČ AVTORITETA

Ogorevc je bil nekdaj avtoriteta na področju skrbništva. O tej temi je predaval po vsej Sloveniji, v določenem času pa je bil tudi vršilec dolžnosti direktorja Centra za socialno delo Šiška in je med svojimi takratnimi sodelavci užival veliko spoštovanje. Kljub temu ga je zaneslo na kriva pota. Konec leta 2009 je bil postavljen za skrbnika za poseben primer varovancu Matevžu K. V vlogi skrbnika je sodeloval pri odobritvi posla o razdružitvi solastnine in v pogodbo preprosto vnesel številko svojega varčevalnega računa. Na ta način bi se na njegov račun »nateklo« skupno okoli 30 tisoč evrov od nečaka Matevža K., če ne bi Ogorevčev nečedni namen preprečila njegova tedanja sodelavka Sonja Klobčar.

VPISAL KAR SVOJ RAČUN

Slednja se je lotila prebiranja sporne pogodbe in presenečeno ugotovila, da v njej piše, da se varovancu izplača v 61 obrokih po 500 evrov, in to brez obresti. Obtoženčeva nekdanja sodelavka je v prejšnjem sojenju sodišču pojasnila, da tak način odplačevanja ni v korist varovanca, saj bi moral biti znesek nakazan v enkratnem znesku. Zatem je še ugotovila, da je Ogorevc zapisal v pogodbo svoj račun, in ne varovančevega. Po njenih besedah skrbniki iz centra za socialno delo odpirajo bančne račune na ime varovanca, in to na podlagi odobritve svojih nadrejenih. 

Na včerajšnjem sojenju je Ogorevc izjavil, da vztraja v celoti pri dozdajšnjem zagovoru, h kateremu nima kaj dodati. Na vprašanje tožilke, kje biva v času prostih izhodov, saj trdi, da nima nepremičnine, ji je sprva odvrnil, da ne vidi pomena v tem vprašanju. Potem pa ji je dejal, da biva pri starših. Na vprašanje svojega odvetnika, ali obstaja kateri predpis, po katerem mora skrbnik navesti varovančev tekoči račun, je odgovoril, da ne in da verjame, da ga tudi sodišče ne bo našlo. 

ZANIKA KRIVDO

Obtoženi je na prvem sojenju zatrjeval, da ni kriv očitka. Na vprašanje, zakaj je vpisal svoj račun, je odvrnil, da je imel tako večjo možnost spremljati prilive. Na drugem sojenju pa se je branil, da je v spornem poslu sodeloval kot fizična oseba, in ne kot uradna oseba. Med drugim je še dejal, da je o svojem delu podal poročilo, na katerega ni prejel negativnih pripomb. Sojenje se bo nadaljevalo v začetku novembra z zaslišanjem Klobčarjeve.