Črna kronika

S pomočjo tujcev na goljufiv način pridobival socialne transferje

G.G.
21. 10. 2015, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mariborski kriminalisti so stopili na prste malopridnežu, ki je služili denarce z navidezno »prodajo« storitev začasnega prebivanja v nastanitvenem domu. Falot je s tem zaslužil vsaj 200 tisoč evrov.

Thinkstock

Kako je postopal osumljeni »kriminalec«? Najprej je leta 2015 ustanovil tri podjetja in potem organiziral »preseljevanje« tujcev v Slovenijo. Uradno je prišleke prikazoval kot uslužbence v njegovih podjetjih, čeprav tam sploh niso opravljali del.

Je pa bilo to dovolj, da so na upravni enoti »uslužbencem« izdali prvo dovoljenje za začasno prebivanje iz razloga zaposlitve ali dela. Osumljeni je očitno dovolj prepričljivo pripravil dokumente, ki so birokrate na upravni enoti prepričali, da bodo tujci živeli v samskem domu.

Dejansko so tujci, šlo je kar za okoli 2000 oseb, le formalno pridobili status začasnega prebivališča v Sloveniji. V naslednjih mesecih so bili upravičeni do pridobivanja sredstev iz naslova socialnih pravic, torej denarne socialne pomoči, pravice do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, varstvenega dodatka, izredne denarne pomoči, ipd. S temi manevri so "organizatorju" prevare prislužili okoli 200.000 evrov. Ali so dobili pri tem kakšen evro tudi sami, policija ne poroča.

Policisti so možaka ovadili 13. oktobra in ga privedli k preiskovalni sodnici pristojnega okrožnega sodišča, ki je zanj odredila sodni pripor. Poudariti je potrebno, da so policisti  istega osumljenca že obravnavali za enako kaznivo dejanje v letu 2014, ko je bil sklenjen sporazum o priznanju krivde ter izrečena sodba, ki je tudi že postala pravnomočna.