Slovenija

V Kobilarni Lipica z evropskimi sredstvi do pomembne prenove

STA / T.C.
29. 3. 2015, 21.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po pozitivnem mnenju ministrstva za gospodarstvo bo v začetku aprila o vlogi Kobilarne Lipica za evropska sredstva razpravljala še služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko. S pridobljenimi 5,6 milijona evrov sredstev bi v Lipici zgradili čistilno napravo, obnovili električno omrežje, precejšen bo tudi vložek v revitalizacijo kulturne krajine.

RGE-PRESS Bildagentur, Fete Imperiale

Prenove bo deležna stavba graščine v kompleksu kobilarne, postaviti želijo tudi nov muzej vozov. Dobrih 1,3 milijona evrov pa je namenjenih obnovi javne razsvetljave, postavitvi optičnih kablov, ureditvi komunalne infrastrukture in postavitvi čistilne naprave, je tretjo fazo prenove v lipiški kobilarni predstavil v. d. direktorja Boštjan Bizjak.

V Kobilarni Lipica pa so pred letošnjo turistično sezono že opravili večjo obnovo, tako da pričakuje obiskovalce lepo urejena.

V prvih mesecih letošnjega leta se je zaključil največji in najpomembnejši projekt prenove na območju kobilarne v zadnjem desetletju, s katerim so uredili površine in objekte, povezane z izvajanjem turističnih programov.

Vrednost projekta znaša milijon evrov, od katerih je 850.000 evrov prispeval evropski sklad za regionalni razvoj, preostali del pa je zagotovila država iz državnega proračuna.

Sicer pa se v Kobilarni Lipica z današnjo predstavo klasične šole jahanja začenja letošnja turistična sezona. Predstavili bodo klasično umetnost dresurnega jahanja, katere cilji so tehnično mojstrstvo, estetski in umetniški vtis, predvsem pa pristna in vsestranska usklajenost med konjem in jahačem.

Bizjak ocenjuje, da bodo predstave v Lipico ponovno pritegnile okrog 70.000 obiskovalcev. Aprila si bodo obiskovalci lahko ogledali predstave Lipiške klasične šole jahanja vsako nedeljo ob 15. uri, prav tako oktobra, v mesecih od maja do konca septembra pa vsak torek, petek in nedeljo ob 15. uri.

Arhiv Kobilarne Lipica