Slovenija

Nova predsednica Trsa postala Violeta Tomić

STA/J.P.
29. 3. 2015, 16.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije (Trs) je v soboto na konvenciji za novo predsednico izvolila poslanko ZL Violeto Tomić. Potrdili so tudi načrt delovanja stranke, ki ostaja trdna koalicijska partnerica ZL in si bo še naprej prizadevala za njeno še tesnejše povezovanje in skupno nastopanje, so danes sporočili iz stranke Trs.

Mediaspeed

Z mesta predsednika po štirih letih odhaja Matjaž Hanžek, sicer tudi poslanec Združene levice (ZL). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je stranko uspešno vodil od njene ustanovitve jeseni 2011, preko napornega procesa notranje graditve in oblikovanja strankine lokalne mreže, vse do oblikovanja koalicije Združena levica ter vstopa v parlament poleti 2014. "Trs vstopa znotraj ZL v novo obdobje, v proces preoblikovanja ZL v enotno stranko, zato so potrebne vsaj delne spremembe tudi v Trsu," je pojasnil Hanžek.

Na konvenciji je bilo izvoljeno celotno novo vodstvo stranke.

Za mesto novega predsednika stranke so se poleg Tomićeve potegovali še Gorazd Marinček, Nik Benedik, Peter Rižnar in Žiga Pavšič. Z veliko večino glasov je bila na tajnem glasovanju za novo predsednico stranke z dvoletnim mandatom izvoljena Tomićeva.

"V Trs sem vstopila zato, ker se v državnem zboru ukvarjam z ekologijo in kmetijstvom ter imam v tej stranki za to delo podporo. Moja kandidatura dokazuje to, da je Združena levica povezana in pretočna ter da se koalicija počasi združuje v eno, močno stranko," je po navedbah stranke dejala Tomićeva, sicer nova članica stranke.

Na konvenciji je bilo izvoljeno celotno novo vodstvo stranke, in sicer svet stranke in izvršilni odbor, katerega člani so poleg nove predsednice še podpredsedniki Alenka Pirjevec, Matjaž Hanžek in Gorazd Marinček ter člani Peter Rižnar, Romeo Varga, Rok Stepišnik, Žiga Pavšič in Iztok Majhenič. Na konvenciji so sprejeli tudi nekaj statutarnih sprememb.

Pred konvencijo stranke je potekala skupščina Društva gibanja Trs, na kateri so člani začrtali glavne smernice delovanja, izrekli veliko zavezanost in podporo delovanju stranke in izvolili novo vodstvo. Predsednica društva je postala Lara Jankovič, so še zapisali.