Svet

Predsedniške volitve v Uzbekistanu že z zadostno udeležbo

STA/J.P.
29. 3. 2015, 15.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Uzbekistanu danes potekajo predsedniške volitve, na katerih pa bolj ali manj le potrjujejo dolgoletnega voditelja države Islama Karimova, ki konkurence praktično nima. Kljub temu je udeležba visoka, saj je samo v prvih štirih urah na volišča prišla več kot tretjina vseh volivcev, kolikor je potrebno za veljavnost volitev.

Arhiv Svet24

Državna volilna komisija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da je v prvih štirih urah svoj glas oddalo 36,55 odstotka od okoli 20 milijonov registriranih volilnih upravičencev. S tem je udeležba dosegla zakonsko določeno minimalno mejo, potrebno, da volitve razglasijo za veljavne.

Več kot 300 mednarodnih opazovalcev iz 43 različnih držav spremlja volitve. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi bo svojo oceno podala v ponedeljek.

Kasneje je volilna komisija že tudi sporočila, da je v prvih sedmih urah volitev glasovalo skoraj 72 odstotkov volilnih upravičencev. Volišča so se sicer odprla ob 3. uri po srednjeevropskem času, odprta pa bodo do 17. ure.

Poleg Karimova se za predsedniški stolček potegujejo še Akmal Saidov, Narimon Umarov in Hatamšon Ketmonov, ki pa dejansko niso resni kandidati za zmago. Njihove stranke podpirajo vladajoči režim in so volivce pozvale, naj podprejo kar Karimova.

77-letni Karimov, ki srednjeazijsko državo s trdo roko vodi že od leta 1989, bo tako danes najverjetneje osvojil že četrti zaporedni predsedniški mandat.