Slovenija

Ko ješ, sta sita dva!

Mateja Bevk
30. 10. 2015, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pozabite na predsodke, da v ljudskih kuhinjah v lonce dajejo samo pogrete ostanke in manj kakovostna živila, kajti to, kar boste okusili v ljudski kuhinji Pod strehco na Zaloški cesti v Ljubljani, bo pravo doživetje.

Arhiv Pod strehco

V enem letu od uradnega odprtja so v ljudski kuhinji Pod strehco socialno ogroženim podelili več kot 11.000 toplih obrokov ter prevzeli in razdelili več kot 25 ton presežkov hrane od večjih trgovcev, kar skupaj predstavlja okoli 160.000 evrov socialnega učinka na lokalni ravni.

Zadiši takoj, ko vstopiš skozi vrata, ko na krožnik dobiš čarovnijo okusov, pa si priznaš, da je to ena boljših restavracij v mestu. Prvotno je morda res namenjena socialno ogroženim, a več ko tja pride »tržnih« gostov, ki kosilo dobijo za 3 evre (za dodatnega 1,1 evra pa še odlično kavo, sok in sladico gratis), več sredstev se steče v Sklad socialnih obrokov, iz katerega financirajo kosila za tiste, ki si toplega obroka ne morejo privoščiti. »Zavod Pod strehco je bil ustanovljen z namenom, da pomaga socialno ogroženim, ki si ne morejo privoščiti hrane. Pod njegovim okriljem od lani deluje ljudska kuhinja Pod strehco, nadalje se ukvarjamo s prevzemi donirane hrane ter izvajamo program ponovnega vključevanja posameznikov v družbo,« našteva Simona Škafar, ki v zavodu kot prostovoljka pomaga pri komunikaciji z mediji. Zmogljivost ljudske kuhinje Pod strehco je do 400 pripravljenih obrokov dnevno, do konca leta pa jih želijo skuhati za 200 gostov. Trenutno imajo okoli 100 socialnih uporabnikov, ki so si z vlogo (dobite jo na spletni strani www.podstrehco.si) od komisije pridobili odločbo, preostalo pa so tržni uporabniki.

SKRB ZA KAKOVOST

Kosilo je vsekakor hrana v pravem pomenu besede, saj zelo pazijo, da pripravljajo slovenske, domače, preproste jedi, od katerih gostom najbolj teknejo tiste na žlico, kot sta pasulj ali ričet. »Nič ni umetnega, zamrznjenega, predelanega, ni premastno in ne prezačinjeno,« opisuje Škafarjeva. Da sistem nemoteno funkcionira, vsak dan skrbi od 15 do 20 prostovoljcev, od katerih mnogi delajo od zgodnjega jutra do poznega popoldneva. Hrano strežejo sicer samo med tednom od 10. do 15. ure (odpiralni čas imajo od 7.30 do 16.00), prvi pa je na delu vedno kuhar s pomočniki. »Ponudbo pripravljamo glede na to, kakšne surovine imamo na voljo,« pravi Škafarjeva in ob tem poziva vse, ki bi lahko kakorkoli pomagali. »Potrebujemo vse, kar je potrebno v kuhinji: od hrane, toaletnega papirja, čistil, malih gospodinjskih aparatov do hladilnika.«

Srčne kuhinje

Na številko 1919 pošljite SMS s ključno besedo POMAGAMO in donirajte 1 EUR v Sklad socialnih obrokov.

Ko boste naslednjič razmišljali, kam peljati prijatelja na kosilo, je ljudska kuhinja Pod strehco odlična izbira. Seveda pa ni nujno, da se vozite ravno na Zaloško, ko želite pomagati ljudem na robu. Če imate v bližini kakšno drugo restavracijo, ki nosi znak Srčne kuhinje, tudi tam z nakupom tako imenovane srčne jedi prispevate določeno vsoto za boj proti lakoti.