Slovenija

Poslanci enotni v pohvalah na račun operative

STA
5. 11. 2015, 23.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poslanci koalicije in opozicije so si bili na seji DZ enotni v pohvalah na račun policistov, vojakov in drugih operativcev, manj pa v oceni vladnega obvladovanja migrantske krize. Ministrica Vesna Györkös Žnidar je zagotovila, da policija schengensko mejo varuje po evropskih standardih, a na prilagojen način, saj v danih razmerah ne gre drugače.

STA

Poslanke in poslanci so po več kot sedmih urah končali razpravo o priporočilih SDS, NSi in poslancev iz skupine nepovezanih poslancev za reševanje begunske krize. Predsednik republike Borut Pahor je v uvodnem nagovoru izpostavil, da treba posebno pozornost nameniti možnosti poostrenega nadzora na slovensko-avstrijski meji, premier Miro Cerar pa je za prihodnje dni napovedal stopnjevanje ukrepov, če se dotok migrantov ne bo zmanjšal.

Svoj pogled na reševanje migrantske krize je predstavila tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Zagotovila je, da Slovenija spoštuje schengenski sporazum, da meja ni odprta in da se že nekaj časa izvaja bistveno poostren nadzor. Policija po njenih besedah mejo še vedno varuje po evropskih standardih, "vendar pa na način, ki je prilagojen, ker v dani situaciji drugače ne gre".

Poudarila je, da Slovenija vlaga izjemne napore v to, da se zagotavlja pretočnost migrantskega vala. Pripravljeni pa so tudi ukrepi, ki jih bo Slovenija uvedla v primeru omejevanja sprejemanja migrantov v ciljnih državah, je zagotovila ministrica.

Poudarila je, da je nujen skupen evropski odziv za reševanje problema pri izvoru, prednostna naloga notranjega ministrstva pa ostaja varnost. Ob tem je spomnila, da ni prihajalo do spontanega vstopa ali do razpršitve migrantov po Sloveniji. Očitki o nepripravljenosti so zato po njenem mnenju omalovaževanje vseh tistih, ki delajo na terenu.

Izrazila je tudi zadovoljstvo z dobrim sodelovanjem med vojsko in policijo. O tujih policijskih enotah pa je dodala, da bodo te lahko tudi glasniki, ki bodo v svoje države ponesli dober glas o profesionalnosti slovenske policije. "Širjenje strahu v tem trenutku ni koristno, ampak škodljivo," je še poudarila.

Obrambna ministrica Andreja Katič je med drugim izpostavila pozitivno izkušnjo sodelovanja med vojsko in policijo. Opaziti je namreč pozitiven odnos vojakov in policistov do medsebojnega sodelovanja, kar se odraža tudi v uspešnem delu na terenu, je pojasnila.

Koalicijski in opozicijski poslanci so sicer ostali vsak na svojem bregu glede ocene dosedanjega ravnanja vlade in glede vsebine potrebnih ukrepov. Večji del opozicije je opozarjal na potrebo po učinkovitejšem zavarovanju južne meje in po spremembi azilne zakonodaje. V koaliciji so priznavali, da so razmere zahtevne, a obenem zagotavljali, da jih vlada obvladuje.

Janja Sluga iz SMC je med drugim poudarila, da je opozicija najglasnejša takrat, kadar vlada dela dobro. Na terenu po njenih besedah ni zaznati izrednih razmer, niti kaosa, kot očitajo predlagatelji. Zato je treba s sklici sej ustvarjati vtis nesposobnosti vlade, je povedala.

Lilijana Kozlovič (SMC) se je strinjala z notranjo ministrico, da so trditve o kaosu žalitev za vse operativce. Poslanec DeSUS Primož Hainz pa je poudaril, da varnostni vidik problematike "ne sme zamegliti dejstva, da imamo opravka z ljudmi", zato se zavzema za human odnos do njih.

Marijan Pojbič (SDS) je na drugi strani zavrnil očitke o nedržavotvornosti predlagateljev seje. Spomnil je, da so tudi njihovi poslanci podprli dopolnitev zakona o obrambi. Branko Grims (SDS) pa je izpostavljal tudi varnostno tveganje zaradi možnosti prihoda skrajnežev in posledice migrantskega vala za slovenski turizem.

Več opozicijskih poslancev se je tudi strinjalo, da bi bilo prav, če bi pristojni končno razkrili resnico o vse pogostejših namigih glede nabave tehničnih ovir oz. žične ograje. Nepovezana poslanka Alenka Bratušek se je vprašala, "zakaj je okoli tega treba toliko negotovosti in skrivalnic". Jožef Horvat (NSi) je dodal, da si ljudje zaslužijo natančno informacijo o tem.