Svet

Cipras na Lezbosu priznal, da se Grčija ne more kosati z migranti

STA
5. 11. 2015, 23.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Grški premier Aleksis Cipras je danes priznal, da se Grčija ne more kosati s tisoči migrantov, ki vsak dan prihajajo na njene obale. Cipras, ki je pred dnevi izjavil, da ga je sram, kako se Evropa sooča z migrantsko krizo, je danes obiskal otok Lezbos, kamor prihaja največ beguncev.

Reuters

"Mislim, da se borimo z nečim, kar je nad našimi zmožnostmi, in vsi bi morali to razumeti," je dejal Cipras, ki je enega od centrov za registracijo migrantov obiskal s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem.

Močno zadolžena Grčija se težko sooča s pritokom več 100.000 migrantov in beguncev, ki bežijo pred vojnami in revščino na Bližnjem vzhodu. Po podatkih ZN jih je letos v Evropo skozi Grčijo vstopilo več kot 600.000.

Med kratko potjo čez morje iz Turčije do grških otokov je umrlo najmanj 430 ljudi. Cipras se je zato zavzel za dogovor s Turčijo za zajezitev migrantskega toka.

Na Lezbosu zaradi stavke trajektnih delavcev na prevoz na celino čaka okoli 15.000 beguncev in migrantov, poročajo tuje tiskovne agencije.