Slovenija

Grčija naj bi na naslednjo finančno injekcijo malo počakala

T.C.
27. 10. 2015, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Izplačilo nove tranše pomoči Grčiji, vredno dve milijardi evrov, bi se znalo zavleči zaradi prepočasnega uvajanja reform, za katere so se v zameno za tretji paket pomoči, težak okoli 86 milijard evrov, dogovorili v Atenah.

Arhiv Svet24

"Veliko je odprtih vprašanj ter točk, o katerih se moramo dogovoriti," je danes, dan po obisku podpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa, pristojnega za evro in socialni dialog, dejal predstavnik grškega finančnega ministrstva.

Arhiv Svet24
Grčija v EU prinese manj kot 2% BDP.

Kot poroča nemški časnik Süddeutsche Zeitung, bi lahko mednarodni upniki - Evropska centralna banka, Evropska komisija in stalni mehanizem za stabilnost evra ESM - s plačilom nove tranše pomoči čakali do novembra, saj naj bi Atene doslej izvedle 14 od 48 zahtevanih reform.

Neimenovani uradnik EU pa je pojasnil, da pogajanja nenehno napredujejo, "skupine, ki se ukvarjajo s tehničnimi podrobnostmi, pa upajo, da bodo z delom zaključile do konca tedna". Kot je dodal, se grške oblasti res trudijo doseči dogovor.

Parlament v Atenah mora sicer novembra odobriti nove omejitve porabe, ki vključujejo tudi davčne olajšave za kmete. Zato sindikati že napovedujejo stavko za 12. november.

Arhiv Svet24
Grexit je še vedno možen.