Črna kronika

Obsodba kriminalnih pohodov od Šoštanja do Ribnice

Robert Marin
27. 10. 2015, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Duško Cvijanović, Tomaž Jamar in Manuel Purčelanović so bili včeraj pred ljubljanskim okrožnim sodiščem spoznani za krive serije kurjih tatvin. Vse je v imenu ljudstva doletel zapor.

Svet24
Družba ima na vesti toliko kurjih tatvin, da bi jim lahko namenili celoten izvod časnika; tožilci so jih opisali na kar štirinajstih straneh obtožnice.
Srečko Škerbec, ljubljanski okrožni sodnik: »Dolgo nisem verjel, da je facebook neka stvar, ki je koristna za našo družbo, a se je v tem primeru izkazalo drugače.«

Za kar sedem let in en mesec se bo usedel prvoobtoženi Duško Cvijanović za serijo tatvin, velikih tatvin in goljufij. Njegova pajdaša je za podobne očitke doletela nekoliko milejša kazen: Tomaža Jamarja tri leta in dva meseca zapora, Manuela Purčelanovića pa dve leti in osem mesecev zapora. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Obtoženi imajo na vesti toliko kurjih tatvin, da bi jim lahko namenili celoten izvod časnika; tožilci so jih opisali na kar štirinajstih straneh obtožnice. Njihov modus operandi pa je bil bolj kot ne enak: iz gostinskih lokalov širom Slovenije, čeprav so gravitirali v Ljubljano in okolico, so zaposlenim kradli mobilne telefone in gotovino. Delovali so posamezno ali v parih, si razdelili vloge, eden je zamotil žrtev, drugi kradel, včasih tudi z uporabo sile, med nakradenimi predmeti pa se je v enem primeru znašlo tudi kinderjajce.

Lopove identificirali s pomočjo facebooka

Sodišče je predvsem na podlagi videoposnetkov nadzornih kamer sledilo očitkom tožilstva v obtožbi. Lopove pa so pravzaprav izsledili oziroma identificirali kar oškodovanci sami prek družbenega omrežja Facebook. »Dolgo nisem verjel, da je facebook neka stvar, ki je koristna za našo družbo, a se je v tem primeru izkazalo drugače,« je med ustno obrazložitvijo sodbe dejal ljubljanski okrožni sodnik Srečko Škerbec.

Cvijanović v preteklosti že 12-krat obsojen

»Šlo je za kriminalne pohode od Šoštanja do Ribnice,« je še dejal sodnik Škerbec, a hkrati priznal, da je bila vrednost odtujenih predmetov v vseh primerih majhna. Toda vsi so v preteklosti že bili večkrat obsojeni zaradi podobnih podvigov, Cvijanović že dvanajstkrat, tako da mu ni ostalo drugega, kot da družbo strpa v zapor. Cvijanoviću je sodišče naložilo še plačilo stroškov kazenskega postopka, tudi zato, ker se je med obravnavami bahal, da ima pod palcem toliko, da si lahko sam plača odvetnika, medtem ko bodo stroški kazenskega postopka Jamarja in Purčelanovića bremenili proračun. Vsi so sicer po lastni izjavi nezaposleni.

Jamar hoče takoj v zapor

Obdolženi so kazniva dejanja izvrševali od konca maja 2014 do 10. novembra 2014, ko je bila vsem trem odvzeta prostost. Sodba, kot rečeno, še ni pravnomočna, Jamar, ki so ga mediji v času, ko je bila zadeva še vroča, »okronali« za »strah in trepet ljubljanskih gostincev«, pa se je že odpovedal pritožbi in sodišče zaprosil za predčasno prestajanje kazni zapora v Kopru. V Kopru bi bil rad zaprt tudi Cvijanović, toda šele, ko bo oziroma če bo sodba postala pravnomočna, saj si je med preteklimi obiski Doba tam na vrat nakopal sovražnike. Purčelanović bo o pritožbi še razmislil, vsi trije pa bodo na pravnomočnost počakali v priporu iz razloga ponovitvene nevarnosti.