Črna kronika

"Bajs" naj bi kradel, da se je kar kadilo - tudi kinder jajčka

N.N.
22. 10. 2015, 18.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kakšno usodo bo obtoženim serije tatvin, goljufij in ropov, 41-letnemu Tomažu Jamarju, 29-letnemu Manuelu Purčelanoviću in 41-letnemu Dušku Cvijanoviću, namenilo sodišče, bodo izvedeli v ponedeljek.

arhiv Svet24

V hramu pravice so se včeraj odvile zaključne besede za domnevne dolgoprstneže. Tožilstvo je poudarilo, da je dokazni postopek dokazal, da so obdolženi zagrešili očitana kazniva dejanja, kar so med drugim potrdile priče, posnetki nazornih kamer in nekateri forenzični dokazi. Poleg tega so bili obsojeni za podobna kazniva dejanja in dosedanje kazni jih niso odvrnile od tega, da se ne bi podali na kriva pota. Za posamezni očitek je tožilstvo predlagalo od pet do deset mesecev zapora ter da se jim do pravnomočnosti sodbe podaljša pripor. Obdolženi se v njem nahajajo od novembra in od takrat gostinci mirneje spijo.

Duško Cvijanović, obdolženi: "Tožilka nam ni dala nobene možnosti za pogajanje, tega ne morem priznati."

VEČLETNE ZAPORNE KAZNI

Za boljšo ilustracijo: na predobravnavnem naroku se je tožilska ponudba za Purčelanovića glasila tri leta in pol zapora. Leto več, torej štiri leta in pol, je tožilstvo predlagalo za Jamarja, Cvijanovića pa bi poslalo za zapahe za sedem let in tri mesece.

Obramba se s tožilstvom ni strinjala in je predlagala oprostilno oziroma pogojno obsodbo. Odvetnik Cvijanovića je dejal, da je tožilstvu uspelo dokazati, da so se obtoženi nahajali v lokalu, medtem ko o njihovem direktnem naklepu in načrtnem izvrševanju lahko samo sklepa.

V LOKAL Z NEČEDNIM NAMENOM

Spomnimo. O dolgoprstnežu  Jamarju z vzdevkom Bajs smo sprva pisali lani, rekoč, da naj bi ljubljanske lokale obiskoval z nečednimi nameni. Po vstopu naj bi zamotil zaposlene, nato pa izkoristil njihovo nepozornost in izza točilnega pulta izmaknil dragocenosti, predvsem mobilnike in denar. »Ta, ki krade, naj bi bil Tomaž Jamar, ki ga išče policija, a ga ne najde, ker nima stalnega prebivališča. Če ga bo kdo videl, naj takoj obvesti policijo,« so v začetku novembra na svojem facebooku zapisali zaposleni v piceriji Oliva v ljubljanskem Štepanjskem naselju. Tam naj bi se  Jamar oglasil, da bi povprašal, ali morda iščejo natakarja, češ da ima dolgoletne izkušnje z delom v gostinstvu. Natakarica mu je odvrnila, da razpisa za prosto delovno mesto sicer nimajo, lahko pa pusti svoje podatke. In to je možakar tudi storil, nato pa izginil kot kafra – z natakaričinim iphonom vred. Nekaj ur po kraji v Olivi naj bi se oglasil v Blue baru na Viču, kjer se mu ni izšlo vse po načrtih. Mobilnik je natakarici sicer uspel ukrasti, a ga je ta po posredovanju lastnika bara dobila nazaj.

Jamar naj ne bi deloval vedno sam, ampak naj bi imel še dva pomagača. Vloge so si med seboj razdelili in se na izvršitev kaznivega dejanja dobro pripravili. Eden je zamotil strežno osebje, drugi pa izvršil tatvino. V nekaj primerih so pri plačevanju z bankovci večjih vrednosti zavedli prodajalca pri menjavi z bankovci manjših vrednosti. Med plenom naj bi se znašli tudi alkohol, športna oblačila in celo kinder jajčka.