Slovenija

Tudi Kolar Celarčeva o nujni pomoči

STA
27. 10. 2015, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sprejela Luigija Migliorinija in Erin Louis Downey, posebna odposlanca za področje kriznih razmer regionalne direktorice urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Zsuzsanne Jakab. Povedala jima je, da bo Slovenija pri zdravstveni oskrbi beguncev najverjetneje potrebovala pomoč iz tujine.

Arhiv Svet24
Milojka Kolar Celarc

Kot so sporočili z ministrstva, so se na današnjem sestanku dogovorili, da bo WHO Sloveniji pomagal s koordinacijo mednarodnih nevladnih organizacij pri zdravstvenem varstvu migrantov, da bo podprl predlog za dobavo 20 nujno potrebnih reanomobilov in da bo skušal pridobiti dodatne prevajalce za komunikacijo na terenu.

Ministrica za zdravje je v nedeljo obiskala sprejemni center v Brežicah, Rigonce in Dobovo ter zbirni center nekdanje proizvodne hale tovarne Beti, zato je sogovornika tudi seznanila z zadnjimi podatki. Pri tem je poudarila, da je število migrantov, ki prihajajo v Slovenijo, večje od tistega, ki jo zapuščajo. Povedala je, da razmere na terenu obvladujejo, vendar so zdravstveni delavci vedno bolj utrujeni in izčrpani. Zato bomo najverjetneje potrebovali tudi pomoč zdravstvenih delavcev iz tujine, njene besede odposlancema povzema sporočilo.

Odposlanca se bosta v času nekajdnevnega obiska sestala s predstavniki Visokega komisariata Združenih narodov za begunce, nevladnih organizacij (Rdeči križ in Karitas), obiskala pa bosta tudi sprejemne in nastanitvene centre v Sloveniji ter se sestala s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.