Slovenija

Znova pozivi k razrešitvi celotnega vodstva DUTB

STA
27. 10. 2015, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Državnem zboru je bilo o tem, ali naj računskemu sodišču predlaga pregled gospodarnosti postopkov DUTB v primeru T-2, Save in Avtotehne, znova slišati pozive vladi, naj razreši celotno vodstvo DUTB, ter nujnost nevmešavanja politike v delovanje neodvisnih institucij. Koalicija predloga ne podpira, saj je sodišče k vsakoletni reviziji DUTB zavezano po zakonu.

Arhiv Svet24
DUTB

Sklep, naj računsko sodišče posebej pregleda pravilnost in smotrnost delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v primeru teh družb, so predlagali v NSi. Jernej Vrtovec je opozoril, da je pri njih v ravnanju DUTB po mnenju strokovne javnosti prišlo do neustreznih dejanj. "Ti so zgolj trije najodmevnejši, ki naj bi kazali na odmik DUTB od vloge, za katero je bila ustanovljena," je povzel.

Minister za finance Dušan Mramor je izpostavil, da je predlagani sklep nepotreben, saj je računsko sodišče po zakonu dolžno vsako leto revidirati delovanje DUTB. Enako so opozorili poslanci iz vrst koalicije, ki menijo, da se politika ne sme vmešavati v delovanje računskega sodišča niti DUTB. Tilen Božič (SMC) je dodal, da je treba sodišču prepustiti, da odloči, kaj bo v delovanju DUTB posebej preučilo, saj je za to pristojno in usposobljeno.

V SMC tako predlaganega sklepa po njegovih besedah ne bodo podprli, prav tako mu podporo odrekajo v SD. V DeSUS ga, kot je dejala Marija Antonija Kovačič (DeSUS), "v večini ne bodo podprli, saj je v nasprotju z načelom nevmešavanja politike v DUTB". Po prepričanju Jana Škobrneta (SD) morajo zagotavljati visoko stopnjo neodvisnosti delovanja DUTB: "Naloga politike je, da ukrepa, ko je nujno, in da se umakne, ko je potrebno."

Čeprav so v vseh poslanskih skupinah ocenili, da je delovanje DUTB pomembno, ker upravlja državno premoženje in je zato "poligon za različne interese", je bila opozicija ostra. Po njihovem mnenju je vlada zamenjala vodilna v DUTB brez ustrezne argumentacije. Plače so le vrh ledene gore nepravilnosti v DUTB, je dejal Matej T. Vatovec (ZL), kjer z NSi vlado pozivajo, naj zamenja celotno vodstvo DUTB. Pravi razlogi so po njihovem mnenju omrežja in lobiji, ki pritiskajo iz ozadja. To je po njihovem pokazalo tudi najnovejše kadrovanje v Slovenskem državnem holdingu (SDH).

Tudi po mnenju Andreja Širclja (SDS) bi morala politika zagotavljati neodvisnost DUTB. "A tujci, ki so na začetku poti DUTB zagotavljali neodvisnost, niso več zaželeni. Omrežja dejansko prevzemajo kadrovsko politiko v vladi in državnih institucijah," je dejal. Zakaj podaljševati delovanje DUTB in spreminjati cilj od maksimiziranja vrednosti prodaj za povrnitev davkoplačevalskega denarja k prestrukturiranju podjetij, če se v luči, kot je dejal, "kadrovskega cunamija", odpira možnost, da se bo premoženje z DUTB kar preneslo na SDH.

"Uspešnost DUTB je lakmusov test odločenosti in sposobnosti Slovenije iziti iz krize," je poudaril minister. Ta v veliko primerih nastopa kot upnik v insolvenčnih postopkih, kjer prvotni lastniki skupaj z menedžerji skušajo ostalim upnikom odvzeti čim več premoženja, da si vsaj delno poplačajo izgube. Če jim ob tem stoji ob strani še politika, na koncu največ izgubijo davkoplačevalci, je povzel. Ob tem je zagotovil, da "se vlada ni nikoli spuščala v posamezne primere v DUTB, vedno je delo analizirala s sistemskega vidika".

A NSi, ZL in nepovezane poslance moti konflikt interesov, ki ga imajo vodilni v DUTB v izpostavljenih primerih. V primeru T-2 jih skrbi, ali izvršni direktor DUTB Janez Škrubej, ki je v nekdanji službi lobiral, da bi tuje podjetje kupilo to družbo, danes res ni v konfliktu interesov. Sporno se jim še zdi, da je začasni glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh hkrati tudi predsednik uprave ugašajoče Probanke, ki je prenesla slabe terjatve na DUTB.

DUTB je z družbo T-2 v sodnem sporu, ker je kot upnik predlagala njen stečaj, čeprav ta trdi, da je dobičkonosna, solventna in likvidna. Mramor je danes poslance podučil, da je podjetje lahko dobičkonosno, a ni solventno. Škrubejevega konflikta interesov ne vidi, ker bo prodajo T-2 v stečaju vodil stečajni upravitelj, in ne DUTB.

DUTB je s Savo v sodnem sporu glede vzdržnosti njenega načrta za prestrukturiranje in tega, ali ji lahko zapleni odvisno družbo Sava Turizem ali ne. DUTB tudi z novim vodstvom z njo nadaljuje spor, saj je pred dnevi na sodišču sprožila postopek za pridobitev možnosti, da odpokliče vodilne. Medtem se čaka na poteze države, za katero je Sava zaradi lastništva Save Turizma pomembna naložba, SDH in Kad pa sta začela preverjati možnosti za odkup terjatev in obveznic od DUTB ter za prestrukturiranje Save.

Z Avtotehno pa je DUTB v sporu, ker je kot največji upnik zanjo sprožila prisilno poravnavo, potem ko je - za to družbo nepričakovano in po nepotrebnem - odstopila od generalne pogodbe o finančnem prestrukturiranju.