Črna kronika

Zid sramu: Na eni strani beda, na drugi razkošje

M.J.
27. 10. 2015, 12.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V jugovzhodnem delu perujskega glavnega mesta se dviguje zid, visok tri metre, na vrhu pa je nameščena bodeča žica. Zid, katerega so prebivalci poimenovali »zid sramu«, deli bogate prebivalce Lime od siromašnih.

YouTube
Nevladna organizacija Oxfam je javno nasprotovala njegovi gradnji.

Zid, ki se razteza na več kot 10 kilometrih dolžine, je postal simbol sramu za prebivalce četrti Vista Hermosa, ki na zid gledajo s pomisleki. Gradnja zidu se je pričela leta 1980 in sicer zaradi zaskrbljenosti pred napadi ekstremistov. Zadnji del so dokončali pred tremi leti.

Naj bi varoval, toda ali res?
Nevladna organizacija Oxfam je javno nasprotovala njegovi gradnji, predvsem zaradi razlik, ki jih je in jih še ustvarja med prebivalci dve socialnoekonomskih področij. Področje, na katerem se zid nahaja, spada v skupnost Casuarinas, ki trdi, da se ta tam nahaja zaradi varnosti in preprečitve ilegalnih gradenj.

YouTube
Na eni strani beda, na drugi razkošje.

»Na eni strani se nahaja Casuarinas, eno izmed najdražjih in najekskluzivnejših področij Lime, kjer stanovanjske enote stanejo milijone dolarjev, na drugi strani pa naselje, ki ima le minimalno prostora in brez dostopa do osnovnih potreb,« je pojasnil predstavnik Oxfama, Armando Mendoza.

Kako izgleda področje in zid, si oglejte v spodnjem videoposnetku.