Zarja

Kako se uničuje javno zdravstvo na podeželju

Biba Jamnik Vidic / Zarja
27. 10. 2015, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V občinah Železniki, Žiri in Gorenja vas-Poljane bolne otroke zdravijo kar splošni zdravniki.

Tako je že od nekdaj. So pa dolga leta v njihove zdravstvene domove enkrat na teden prihajali pediatri, da so opravili sistematske preglede in cepljenje. Za starše je to pomenilo, da otrok ni bilo treba peljati v zdravstveni dom v Škofjo Loko, ki je od Žirov oddaljena skoraj 30 kilometrov. Lani pa se je zapletlo.

Vzeli so nam vse, zdaj naj bi bili še ob pediatre?

Naša zgodba se je začela enkrat poleti 2014. K županom občin Žiri, Železniki in Gorenja vas-Poljane sta prišla Jože Veternik, direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG Kranj), in Sabina Dietner, direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Škofja Loka. Obvestila sta jih, da po novem v njihovih zdravstvenih enotah ne bodo več cepili otrok, ker zaradi neustrezne opreme ne morejo zagotavljati hladne verige, manjka jim tudi pediatrov.

»Župani smo temu odločno nasprotovali. Na podeželju se zapirajo trgovine, odnesli so nam bankomate, odhajajo nam zdravniki. Zdaj pa od nas zahtevajo, naj cele avtobuse otrok vozimo na sistematske preglede in cepljenje v Škofjo Loko. Kdo bo to plačal? Breme bodo spet nosili starši. Zakaj pa? Ravno tako kot vsi državljani RS tudi naši starši vsak mesec plačujejo za javno zdravstvo. Vsak, ki je zaposlen, prispeva 12,9 odstotka od svoje bruto plače, pol delavec, pol delodajalec. Pri tisoč evrih bruto plače to pomeni, da starša vsak mesec prispevata 258 evrov, enako kot starša, ki živita v mestu. Mi, ki živimo na podeželju, smo prikrajšani za marsikaj. In 900 prevozov, toliko je v naši občini otrok, ki sodijo v skupino, ki potrebuje preventivno obravnavo, res ni mačji kašelj,« je razložil Milan Čadež, župan občine Gorenja vas-Poljane.