Zdravje

Teh ostankov kosila ne smeti jesti!

M.J.
26. 10. 2015, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste ostanke kosila shranili in jih ponovno pripravili za večerjo? Čeprav to počnemo skoraj vsi, je potrebno vedeti, da moramo biti z nekaterimi ostanki hrane izredno previdni, saj nam lahko škodijo.

vszi

Pečeno rdeče meso

Pečeno svinjino, teletino in jagnjetino si velika večina želi jesti sveže pečeno ali hladno in tako bi moralo tudi ostati. Toda pečenega rdečega mesa nikoli nebi smeli ponovno peči, niti kuhati, ker se med termično obdelavo spremeni struktura, ki našemu telesu ne odgovarja.

Med »dvojno« pripravo mesa se spremeni sestava proteinov, katere organizem ne more, oziroma zelo težko prebavlja. Prav tako tudi meso postane toksično in lahko izzove prebavne težave.

Perutnina

Piščančje ali puranje meso je eno izmed živil, ki jih najpogosteje jemo. Čeprav zelo pogosto uživamo ob ostankih pečene ali kuhane perutnine od kosila, bi morali tovrstno mesto jesti izključno hladno, brez vsakršne dodatne priprave, čeprav se to nahaja na pici ali v sendviču. Govora je o kemijskih reakcijah, ki se dogajajo v mesu perutnine, če se ga pripravi dvakrat. »Reciklirano« kosilo tako lahko izzove številne želodčne ali črevesne težave.

Juha

Juha številnim predstavlja pravo okrepčilo in obvezen del družinskega kosila ali večerje. In čeprav to okusno tekočino naše telo obožuje, dobro pazitem če jo mislite pripraviti kasneje ali uporabiti še drugi, tretji dan, saj lahko to izzove številne zdravstvene težave.

Že pripravljenega mesa iz juhe ne smete pogrevati skupaj z juho, to velja tudi za zelenjavo iz juhe, posebej za zeleno. Torej, če imate namen juho uporabiti tudi naslednji dan, jo ocedite, da ostane bistra in jo pospravite v hladilnik. Če pa jo želite uporabiti kak drug dan, jo pospravite v plastično posodo in jo shranite v zamrzovalniku.