Zdravje

Molekula, ki upočasni staranje

nn
26. 10. 2015, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Staranje je še vedno ne povsem pojasnjen proces, ki pa je povezan s poškodbami znotraj celic, na kar vplivajo tudi prosti radikali. Ti nastajajo tako med normalnimi kemijskimi reakcijami v celici kot tudi zaradi škodljivih okoljskih vplivov. V boju proti prostim radikalom so izjemnega pomena antioksidanti – eden izmed najmočnejših je resveratrol.

Profimedia

V učinkovitost resveratrola so prepričani tudi posamezniki. Resveratrol Forte ni samo najbolj priljubjen resveratrol v Sloveniji, ampak tudi najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo v Sloveniji že tri leta zapored.

Antioksidanti se namreč vežejo na proste radikale ter tako preprečujejo, da bi se nanje vezal kisik ali druge škodljive snovi, ki lahko povzročijo okvare celičnih membran, beljakovin in DNK, kar vodi v nastanek različnih bolezni in vnetij. Resveratrol pa je dobil naziv »čudežna molekula«, ker celostno deluje na telo, saj upočasnjuje staranje, varuje srčno-žilni sistem, uravnava raven holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. To kombinirano delovanje po novejših raziskavah preprečuje tudi debelost.

Posnema kalorično omejitev

Po besedah Sama Krefta, profesorja na ljubljanski fakulteti za farmacijo, ima resveratrol tudi sposobnost posnemanja kalorične omejitve. Znanstveniki so namreč s poskusi ugotovili, da drastično zmanjševanje zaužitih kalorij v telesu sproži procese, ki upočasnijo staranje. Velika prednost resveratrola je, da ob zaužitju v telesu aktivira enake procese upočasnitve staranja brez potrebe po stradanju.